Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
12. června 2024 v 10:25
Čas čtení 0:40

Kypr je v plamenech. Ostrov prosí o pomoc okolní státy

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Kypr je v plamenech. Ostrov prosí o pomoc okolní státy
Zdroj: Unsplash/Matt Howard/na voľné použitie

Kyperští záchranáři museli kvůli rozsáhlému požáru evakuovat už pět vesnic. Rozmohl se v porostu ve špatně přístupném a členitém terénu v regionu Pafos na jihozápadě ostrova.

Podle webu listu Kathimerini se plameny nedaří dostat pod kontrolu, situaci navíc komplikují 40stupňové teploty. Kypr proto požádal o pomoc, úřady v Nikósii se prostřednictvím civilní obrany Evropské unie již obrátily na Řecko, Jordánsko a Izrael, aktivovaly také plán Pyrsos, v překladu pochodeň, který se spouští při mimořádném ohrožení požáry.

Své domovy již museli opustit lidé z osad Ciolou či Psathi. Řecko už dle Kathimerini na pomoc posílá dvě hasicí letadla Canadair, blíže neurčený počet letounů přislíbil i Izrael. V Jordánsku žádal o pomoc osobně kyperský prezident Nikos Christodulides, který je tam na státní návštěvě. Jordánský panovník podle portálu již nařídil vyslání příslušné techniky.

11. června 2024 v 16:22 Čas čtení 0:43 Sardinie nabízí ubytování zdarma. Má to dvě podmínky, jedna řadu lidí diskriminuje Sardinie nabízí ubytování zdarma. Má to dvě podmínky, jedna řadu lidí diskriminuje

Během loňského roku zničily požáry v Evropské unii 260 tisíc hektarů půdy, počet extrémních požárů má dle OSN vzhledem ke klimatické změně vzrůst do roku 2030 o 14 procent, do konce století o polovinu.

Domů
Sdílet
Diskuse