Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
20. června 2024 v 15:45
Čas čtení 0:38

V sousedním Polsku řádí fentanyl. Nebezpečná „zombie“ droga si tam vyžádala první oběť

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
V sousedním Polsku řádí fentanyl. Nebezpečná „zombie“ droga si tam vyžádala první oběť
Zdroj: Unsplash / Randy Laybourne /volně k užití

Polská státní hygiena zaznamenala od začátku roku desítky případů otravy látkou fentanyl, která je známá především ze Spojených států. Nebezpečná droga má nyní na kontě i první oběť – devatenáctiletou ženu z Poznaně.

Její tělo se podle Seznam Zpráv našlo již loni v listopadu v jednom z tamních parků spolu s fentanylovými náplastmi. Ty se používají jako analgetikum pro léčbu bolesti např. při onkologických onemocněních. 

1. února 2024 v 19:30 Čas čtení 6:13 Droga, která dělá z lidí zombie. Zjišťovali jsme, jestli Česku hrozí zamoření fentanylem jako v USA Droga, která dělá z lidí zombie. Zjišťovali jsme, jestli Česku hrozí zamoření fentanylem jako v USA

Jedním z možných důvodů nárůstu počtu otrav může být rozšíření elektronických receptů a tzv. receptomatů, které umožňují získat online recept na konkrétní lék. V takovém případě potvrzuje žádost pacienta na základě online vyplněného formuláře lékař*ka.

Polská ministryně zdravotnictví Izabela Leszczyna uvedla, že cílem vlády je udělat vše pro to, aby se opioidy nestaly takovým problémem jako v USA. Ministerstvo proto již zavedlo monitoring receptů na opioidní analgetika.

Fentanyl je syntetickým opioidem, který je 50krát silnější než heroin a 100krát silnější než morfin. Ve farmaceutickém průmyslu se používá především k léčbě bolestí po operacích nebo v případě pokročilejších stadií rakoviny. Velkým problémem je zneužívání drogy v ulicích, kde fentanyl užívají zejména lidé závislí na heroinu, kteří hledají látku s vyšším účinkem.

Domů
Sdílet
Diskuse