Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Aneta Gospičová TASR
21. července 2024 v 9:07
Čas čtení 1:09

Cena kávy pravděpodobně výrazně poroste. Důvodem je připravované nařízení EU o odlesňování

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Cena kávy pravděpodobně výrazně poroste. Důvodem je připravované nařízení EU o odlesňování
Zdroj: REFRESHER/Daniel Mikolášik

Evropská unie tvrdí, že regulace je ve prospěch výrobců kávy.

  • Připravované nařízení Evropské unie (EU) o odlesňování zvýší ceny kávy v Evropě a zničí podnikání tisíců zemědělců. Tvrdé to Giuseppe Lavazza, předseda představenstva stejnojmenného výrobce kávy.
  • Nařízení EU o odlesňování má vstoupit v platnost koncem letošního roku a jeho cílem je zabránit společnostem dovážet zboží a suroviny, které přispívají k odlesňování nebo degradaci lesů.
  • Nové nařízení se vztahuje na skot, kakao, kávu, palmový olej, sóju a dřevo.
20. července 2024 v 8:00 Čas čtení 7:44 Jela jsem do Egypta jako animátorka. Bydlela jsem v ruině, 20 hodin denně pracovala a na měsíc se stala „manželkou“ svého kolegy Jela jsem do Egypta jako animátorka. Bydlela jsem v ruině, 20 hodin denně pracovala a na měsíc se stala „manželkou“ svého kolegy

Proč je to důležité: Zavedení nařízení pravděpodobně zvýší náklady na výrobu a dovoz těchto surovin, což může vést ke zvýšení cen pro konečné spotřebitele v Evropě. To je důležité jak pro hospodářství, tak pro spotřebitele, kteří se budou muset vyrovnat s vyššími cenami běžného zboží.

Citát: Vzhledem k novým pravidlům Giuseppe Lavazza naznačil, že nevylučuje otevření nových pražíren mimo EU. „Možná v Británii, pokud Britové nezavedou podobná pravidla. Další možností jsou Spojené státy nebo Čína,“ dodal.

Širší kontext: Podle Lavazzy nařízení představuje obrovskou byrokratickou zátěž, se kterou si mnozí farmáři z chudších zemí neporadí. Výsledkem bude mnohem menší počet farem, ze kterých budou moci evropské podniky dovážet. Pro Evropu to bude znamenat zúžení možnosti výběru a mnohem dražší kávu než například v Británii, která v důsledku odchodu z EU nebude muset toto pravidlo uplatňovat.


Lavazza si myslí, že například ve Střední Americe bude nařízení splňovat jen málo farmářů. Podnikům nebo obchodníkům, kteří pravidla poruší, budou hrozit pokuty ve výši 4 % z jejich celkového ročního obratu v EU. V případě firmy Lavazza to představuje přibližně 120 milionů eur. V současnosti má Lavazza pražírny téměř výlučně v Evropě, odkud svoji kávu vyváží do celého světa.


Brusel však obavy podniků odmítá. Naopak tvrdí, že regulace je ve prospěch výrobců kávy. Jak řekl mluvčí Evropské komise, je to odlesňování, které ohrožuje firmy včetně podniků v oblasti produkce kávy.

Anketa:
Piješ kávu?
Jsem velký milovník kávy.
Jednou za čas si ji dám.
Kávu vůbec nepiju.
Jsem velký milovník kávy.
77 %
Jednou za čas si ji dám.
14 %
Kávu vůbec nepiju.
10 %
Domů
Sdílet
Diskuse