Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
dnes 22. září 2024 v 14:00
Čas čtení 0:32

Podvodníci v Česku vybírali peníze na pomoc Ukrajině. Pak si za ně užívali a létali na dovolenou

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Podvodníci v Česku vybírali peníze na pomoc Ukrajině. Pak si za ně užívali a létali na dovolenou
Zdroj: Pixabay/volně k užití

Pražští kriminalisté rozkryli podvod, v rámci kterého dobrovolníci během několika měsíců letošního roku vybírali peníze do kasiček u obchodních domů a supermarketů v Praze a okolí.

Peníze měly směřovat na pomoc lidem zasažených válkou na Ukrajině, výtěžek však skončil v kapsách lidí, kteří celou akci zorganizovali. Peníze pak použili na svoji potřebu, létali si za ně po světě, ubytovávali se v zahraničí, ale také platili běžné výdaje jako nájem a potraviny. 

18. září 2024 v 7:58 Čas čtení 0:57 Pozor na tyto sms. Kyberšmejdi už se přiživují na povodňovém neštěstí Pozor na tyto sms. Kyberšmejdi už se přiživují na povodňovém neštěstí

„Tímto způsobem zneužili těžké situace lidí zasažených válkou na Ukrajině a ochoty občanů přispět na pomoc této zemi,“ píše na svém webu policie s tím, že celková výše škody, kterou se dosud podařilo prokázat, činí přibližně 1,1 milionu korun. 

Kriminalisté minulý týden zadrželi osmnáctiletého muže, který je z organizování podvodu podezřelý. Vzhledem k výši škody mu v případě prokázání viny hrozí až osmileté vězení. Zároveň bylo zahájeno trestní stíhání jedné právnické osoby, která v podvodu taktéž figurovala. Při domovních prohlídkách byla zadržena finanční hotovost, ale také pokladničky, do kterých podvodníci peníze vybírali. 

Domů
Sdílet
Diskuse