Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Magdalena Trajerová
dnes 30. září 2024 v 7:10
Čas čtení 0:57

Záchranáře zaměstnali na 14 hodin. Dva turisté šli na horu Matterhorn jen v polobotkách a teplácích

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Záchranáře zaměstnali na 14 hodin. Dva turisté šli na horu Matterhorn jen v polobotkách a teplácích
Zdroj: Wikimedia commons/Marcel Wiesweg/volně k užití

Lehkomyslnost, která je mohla stát život. Dva vietnamští turisté se vydali za nepříznivého počasí na horu Matterhorn u švýcarsko-italských hranic jen v polobotkách a lehkých teplácích. Záchranná akce trvala 14 hodin.

Za extrémně nepříznivého počasí se dvojice turistů vydala na 4478 metrů vysokou horu Matterhorn. Dobrodruzi ale zřejmě podcenili nejen přípravu, ale i své síly. Po sedmé hodině ranní od nich obdrželi záchranáři ze společnosti Air Zermatt tísňové volání, uvedl deník Blick.

28. září 2024 v 8:31 Čas čtení 6:43 Mluvili jsme s Češkou, která studuje v bombardovaném Bejrútu. „Veškeré zprávy a telefonáty končíme větou ‚stay safe‘.“ Mluvili jsme s Češkou, která studuje v bombardovaném Bejrútu. „Veškeré zprávy a telefonáty končíme větou ‚stay safe‘.“
29. září 2024 v 16:10 Čas čtení 1:06 Tohle uvidíš jen jednou za život. V blízkosti sluneční soustavy vybouchne hvězda Tohle uvidíš jen jednou za život. V blízkosti sluneční soustavy vybouchne hvězda
29. září 2024 v 15:11 Čas čtení 1:12 V Praze roste kriminalita mladistvých. Policie popsala jeden z brutálních případů V Praze roste kriminalita mladistvých. Policie popsala jeden z brutálních případů

Počasí v té době ovšem nedovolovalo záchranářům dorazit za dvěma uvízlými turisty ani pozemní cestou, ani ze vzduchu. Dvojice tak zůstala uvězněna ve výšce 3500 metrů, kde rtuť teploměru hlásila 19 stupňů pod nulou.

Kolem jedné hodiny odpoledne se i přesto záchranáři rozhodli jednat. Lanovkou se dopravili k jezeru Schwarzsee, odkud v mrazivém větru a mlze pokračovali ve výstupu na pomoc pěšky. Dva uvázlé turisty nalezli v terénu severní stěny Matterhornu. Jedná se o nepřístupnou část, na jejíž zdolání měli navíc nevhodné vybavení.

„Měli zvýšené trekingové boty, které ale byly na hony vzdálené pevné obuvi do hor,“ uvedl mluvčí záchranářů Bruno Kalbermatten. Protože ani v té době nebyla záchrana vrtulníkem možná, museli záchranáři ke dvěma Vietnamcům slanit a přemístit je na schůdnější terén.

Extrémně náročný byl i následný sestup ve sněhové vánici k nejbližší horské chatě, kde celá skupina čekala na příznivější podmínky pro leteckou pomoc. Vrtulník dorazil až po setmění, aby záchranáře i se dvěma turisty přepravil do bezpečí.

Oba alpinisté byli silně podchlazení. Pokud by se jim záchranáři nevydali na pomoc, umrzli by. Záchranná akce trvala 14 hodin. Oběma turistům se již daří poměrně dobře, budou ale muset uhradit náklady za celý výjezd.

Domů
Sdílet
Diskuse