Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Anna Vondráková
včera 13. října 2024 v 12:47
Čas čtení 0:48

Mzdy už nebudou tabu. Firmy budou muset zaměstnancům prozradit, kolik berou jejich kolegové

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Mzdy už nebudou tabu. Firmy budou muset zaměstnancům prozradit, kolik berou jejich kolegové
Zdroj: Unsplash/Proxyclick Visitor Management System

Jestli tě někdy zajímalo, kolik berou tvoji spolupracovníci, ale odpovědi ses nedopátral*a, nebudeš na ni už pravděpodobně muset čekat příliš dlouho.

O penězích a výši výplaty se v naší společnosti obecně moc nemluví. Skutečné částky často v tajnosti drží i sami zaměstnavatelé, to by se však dle navrhovaného opatření mělo změnit. Doložky, které zakazují pracovníkům ptát se svých kolegů na to, kolik berou, by pak měly definitivně zmizet.

Podle Hospodářských novin a serveru iDnes připravilo ministerstvo práce a sociálních věcí i další novinky. Zaměstnavatelé se například nebudou moci na pohovorech ptát, kolik lidé dostávali zaplaceno na předchozích pozicích.

2. prosince 2023 v 9:00 Čas čtení 0:26 Kolik si vydělají lidé v Praze? 100 tisíc měsíčně a brigáda snů pro pejskaře | Anketa Kolik si vydělají lidé v Praze? 100 tisíc měsíčně a brigáda snů pro pejskaře | Anketa

„Dva prvky bude česká vláda pravděpodobně chtít stihnout do ledna 2025. Jde o zveřejňování výše nástupní mzdy na danou pozici v průběhu výběrového řízení a zákaz doložek o mlčenlivosti ohledně výše,“ uvedl jeden ze zdrojů pro redakci MF DNES. Samo ministerstvo návrh komentovat nechce.

Otevřenost ohledně odměňování už některé firmy praktikují. Podle nich to zaměstnance motivuje. „Eliminovali jsme tím spekulace a ‚kuchyňkové‘ diskuze, kde se šíří polopravdy a zbytečné emoce. Věříme, že pokud lidem mzdy nasdílíme s dobrým záměrem, oni s takovou informací dobře naloží,“ uvedl pro server e15 Radek Petr z technologicko-konzultační společnosti MoroSystems.

Návrh by tak měl být prvním krokem vstříc naplnění směrnice Evropské unie. Ta se zaměřuje na transparentnost odměňování uvnitř členských států, na její plné převedení má Česko čas až do června 2026.

Domů
Sdílet
Diskuse