Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kristýna Dobiášová
17. února 2023 v 8:48
Čas čtení 0:53

Polák velký je českým ptákem roku 2023. Jeho zvolení má upozornit na stav rybníkářství

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Polák velký je českým ptákem roku 2023. Jeho zvolení má upozornit na stav rybníkářství
Zdroj: Wikimedia Commons/Marek Szczepanek

Česká společnost ornitologická (ČSO) vybrala jako ptáka roku 2023 poláka velkého. Ačkoliv patří mezi ohrožený druh, je stále zařazen mezi lovnou zvěř. Jeho zvolení má upozornit na stav rybníkářství v Česku.

Ptákem roku 2023 je polák velký. Sdělila to Česká společnost ornitologická prostřednictvím Twitteru. Udělením tohoto titulu se snaží upozornit na stav rybniční krajiny. Ačkoliv patří polák mezi celosvětově ohrožený druh, stále patří mezi lovenou zvěř.

Tento pták je středně velkým druhem potápivé kachny. Lze ho pozorovat na vodních plochách, ovšem za posledních let jeho populace klesla až o třetinu. „Polák potřebuje ke hnízdění rozmanité mokřady, kterých je v Česku minimum,“ upozornil ředitel kanceláře ČSO Zdeněk Vermouzek. Zároveň informoval, že polák je ohroženým druhem již od roku 2015 a tento rok bude usilovat o jeho vyjmutí ze seznamu lovné zvěře.

Nadějí může být zákaz olověných broků

Jednou z nadějí pro tento druh kachny je nařízení Evropské unie, které začalo platit 15. února. To zakazuje používání olověných broků v mokřadech. Na otravu olovem zahynulo v Evropě až milion ptáků.

15. února 2023 v 12:32 Čas čtení 1:20 Japonští vědci změřili, jak moc mají kapybary rády vodní lázně. Podívej se na nejroztomilejší výzkumný diagram Japonští vědci změřili, jak moc mají kapybary rády vodní lázně. Podívej se na nejroztomilejší výzkumný diagram

Pro samce poláka velkého je typická zrzavá hlava a červenohnědé oko. Pták je schopný se potopit do hloubky až patnácti metrů, ale běžně hloubka ponoru nepřekračuje tři metry. Jeho strava je různorodá, tvoří ji rostliny i hmyz.

Domů
Sdílet
Diskuse