Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
15. dubna 2023 v 13:37
Čas čtení 0:55

Americký soud obvinil mladíka za únik tajných dokumentů, hrozí mu 15 let

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Americký soud obvinil mladíka za únik tajných dokumentů, hrozí mu 15 let
Zdroj: TASR/AP/Vadim Ghirda

Jednadvacetiletý mladík, který zveřejnil utajované dokumenty americké armády o válce na Ukrajině, teď čelí obvinění u bostonského soudu.

21letý Jack Teixeira, který pracoval pro letecké složky Národní gardy v Massachusetts, čelí obvinění z nepovoleného šíření obranných informací a neoprávněného vynášení a uchovávání utajovaných dokumentů. Zatím mu hrozí trest ve výši 15 let vězení, uvádí britské BBC. Teixeira je nyní ve vazbě.

Desítky uniklých dokumentů obsahovaly americké hodnocení války na Ukrajině i citlivá tajemství o amerických spojencích. Úniky uvedly Washington do rozpaků a vyvolaly otázky a obavy ohledně bezpečnosti utajovaných informací.

15. dubna 2023 v 10:41 Čas čtení 1:14 Průzkum: Zemanovo prezidentování bylo nedůstojné, myslí si tři čtvrtiny Čechů a Češek Průzkum: Zemanovo prezidentování bylo nedůstojné, myslí si tři čtvrtiny Čechů a Češek

Na Discordu dokumenty sdílel již od prosince

Uniklý zpravodajský materiál se poprvé objevil v chatovací místnosti na Discordu, které byl mladík správcem. Její členové často diskutovali o geopolitice a válkách. Podle chatovací aplikace se také této aféře přezdívá Discord leaks, případně Pentagon leaks, podle původu informací.

Podle FBI začal podezřelý zveřejňovat uniklé dokumenty někdy v prosinci. Z počátku byly informace šířeny ve formě odstavců textu, ale v lednu přešel Teixeira ke sdílení fotografií dokumentů. Představitelé Pentagonu se o úniku dozvěděli až poté, co byl zpravodajský materiál zveřejněn mimo chatovací skupinu, načež orgány zahájily pátrání po zdroji úniků. 

Teixeira měl prověrku na přísně tajné 

Teixeira pracoval jako juniorní IT specialista Národní gardy státu Massachusetts se sídlem v letecké základně Otis v západní části Cape Cod. Od roku 2021 měl obviněný bezpečnostní prověrku „přísně tajné“, a aby mohl do pozice nastoupit, podepsal doživotní závaznou dohodu o mlčenlivosti. Teixeira tak musel vědět, že neautorizované šíření utajovaných informací může vést k obvinění z trestného činu.

Domů
Sdílet
Diskuse