Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková TASR
15. dubna 2023 10:41
Čas čtení 1:14

Průzkum: Zemanovo prezidentování bylo nedůstojné, myslí si tři čtvrtiny Čechů a Češek

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Průzkum: Zemanovo prezidentování bylo nedůstojné, myslí si tři čtvrtiny Čechů a Češek
Zdroj: TASR - Oliver Ondráš

Z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) vyplývá, že působení bývalého českého prezidenta Miloše Zemana hodnotí lidé kriticky. Nejvíce Čechů, téměř tři čtvrtiny, Zemanovi vyčítá, že málo dbal na vážnost a důstojnost svého úřadu.

V hodnocení působení Miloše Zemana na Pražském hradě převažuje to kritické, a to ve všech zkoumaných oblastech. Nejkritičtější byli respondenti v hodnocení toho, jak bývalý prezident dbal na vážnost a důstojnost svého úřadu. Jako velmi špatné nebo spíš špatné ho na konci jeho mandátu označilo 73 procent Čechů a Češek. Podobně kriticky vnímají lidé i to, zda Zeman působil jako autorita – negativně Zemana ohodnotilo 71 procent respondentů.

15. dubna 2023 8:55 Čas čtení 0:52 Lékař české vládní delegace, který opilý obtěžoval hygieničku, nesmí odjet z Koreje Lékař české vládní delegace, který opilý obtěžoval hygieničku, nesmí odjet z Koreje

Relativně dobře si Zeman vedl v kontaktu s občany 

Oproti předchozím českým prezidentům si naopak Zeman vedl mnohem lépe v kontaktu s občany a znalostí jejich problémů. V průzkumu posoudilo jeho kontakt s občany jako dobrý 39 procent Čechů. Udržel si tak výrazně lepší hodnocení než Václav Klaus i Václav Havel. 

Relativně pozitivně česká veřejnost hodnotila, jak plnil funkce svěřené ústavou – 40 procent spíše kladně. V rámci reprezentace Česka v zahraničí označilo Zemanovo působení za špatné 67 procent Čechů.

V druhém mandátu se hodnocení zhoršilo

Oproti předchozímu průzkumu, který se uskutečnil v lednu 2020, došlo ke zhoršení hodnocení ve všech dotázaných oblastech. Z perspektivy celého období výkonu jeho funkce lze konstatovat, že prezident Miloš Zeman byl hodnocen výrazně nejpříznivěji v lednu roku 2016,“ uvedlo CVVM. Dobré hodnocení si Zeman udržel i v následujících několika letech. Zlom podle CVVM nastal na přelomu let 2020 a 2021 během druhé vlny covidové pandemie, která podlomila celkovou důvěru Čechů v ústřední instituce v čele s tehdejší vládou.

14. dubna 2023 13:28 Čas čtení 0:50 Nový volební průzkum Medianu: ANO by drtivě zvítězilo ve volbách do Sněmovny i v březnu, jak si vede pětikoalice? Nový volební průzkum Medianu: ANO by drtivě zvítězilo ve volbách do Sněmovny i v březnu, jak si vede pětikoalice?

Na konci svého funkčního období byl Zeman ve všech ohledech lépe hodnocen v Čechách než na Moravě. Je to poměrně výrazný obrat oproti minulosti, kdy naopak na Moravě byla jeho podpora podstatně silnější, píše TASR.

Zeman, který v politice aktivně působil od 90. let, byl do nejvyšší státní funkce zvolen v roce 2013 v první přímé volbě hlavy státu v ČR. Uspěl i o pět let později. Letos v březnu ho na Hradě vystřídal Petr Pavel.

Domů
Sdílet
Diskuse