Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Vojtěch Vanda
21. dubna 2023 20:12
Čas čtení 2:04

Video: Rasismus jak z páté cenové přímo na zastupitelstvu. Pražský radní parodoval vietnamskou komunitu

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Video: Rasismus jak z páté cenové přímo na zastupitelstvu. Pražský radní parodoval vietnamskou komunitu
Zdroj: Profimedia

Radní pro Prahu 11 Libor Vrkoč (Hnutí pro Prahu 11) se na třetím jednání Výboru pro územní rozvoj Zastupitelstva MČ Praha 11 vyjádřil o zástupcích tamní vietnamské komunity jako o „rákosnících“ a parodoval jejich řeč. Záznam z jednání je na YouTube.

Na jednání radního pro dopravu veřejně upozornil článek CNN Prima NEWS, který se videem z jednání detailně zabýval. Nedlouho po zahájení schůze si zastupitelé prohlíželi problematické lokality v městské části přes streetview Mapy.cz. „Můžete ukázat tohleto místo,“ vyzval v jednom momentě radní Vrkoč. Poukazoval na budovu, ve které měli pobývat Vietnamci.

21. dubna 2023 17:07 Čas čtení 1:01 Prahou bude jezdit retro autobusová linka K, kdy se můžeš projet a za kolik? Prahou bude jezdit retro autobusová linka K, kdy se můžeš projet a za kolik?

Obyvatele domu nazval „rákosníky“, tedy hanlivým pojmem pro členy vietnamské komunity, a ještě si přisadil. „To bude pro moji rodinu,“ řekl rádoby špatnou češtinou, když chtěl poukázat, že se prostory využívají pravděpodobně pro hotelové služby. Jeho kolegyně jej napomenula. „No, dobře, Vietnamci. Já to ale nazývám správným jménem, protože všude stojej mraky aut těch klientů. (…) Celá ulice je takto zacpaná,“ chabě se bránil Vrkoč. 

14. dubna 2023 11:00 Čas čtení 3:36 Kde parkovat v Praze zdarma? Známe odpověď Kde parkovat v Praze zdarma? Známe odpověď

Opoziční politici z řad TOP 09, STAN a ANO se pokusili Vrkoče odvolat a požádat ho o veřejnou omluvu, nic z toho se nedostalo na program jednání.

Vrkočův rasistický úlet najdeš na videu v čase 24:25.

Strana TOP 09 chtěla Vrkoče odvolat

Největší iniciativu za potrestání radního Vrkoče vynaložila tamní buňka TOP 09. Ta na Facebooku uvedla, že rada Prahy 11 slíbila projednat xenofobní výroky radního Vrkoče na zastupitelstvu 20. dubna, což ale nedodržela.

31. března 2023 12:38 Čas čtení 1:35 Důrazně odsuzuji rasovou segregaci, reaguje Fuková na návrh senátorky Hamplové o „samostatných třídách pro romské děti“ Důrazně odsuzuji rasovou segregaci, reaguje Fuková na návrh senátorky Hamplové o „samostatných třídách pro romské děti“

„Tento radní za Hnutí pro Prahu 11 veřejně hovořil o našich vietnamských spoluobčanech dehonestujícím způsobem, na což reagoval nejen tisk, ale i vietnamská komunita, která žádá o veřejnou omluvu, a poslankyně Parlamentu ČR zvolená za koalici Piráti–STAN Petra Quittová, předsedkyně meziparlamentní skupiny pro Vietnam, která žádá o vyvození osobní odpovědnosti radního Vrkoče,“napsala TOP 09.

„Ačkoli tisková mluvčí radnice včera jménem zástupců vedení městské části a paní starostky Zdeňkové (HPP11) přislíbila, že se vedení k této záležitosti vyjádří na dnešním zastupitelstvu, nikdo z koaličních zastupitelů nehlasoval pro zařazení bodu odvolání radního Vrkoče a omluvu za xenofobní výroky,“ pokračovala.

16. července 2022 13:55 Čas čtení 1:08 „Pokud Červinka neodstoupí, odvolám jej.“ Rakušan reaguje na rasistický výrok starosty Poděbrad „Pokud Červinka neodstoupí, odvolám jej.“ Rakušan reaguje na rasistický výrok starosty Poděbrad

Členové TOP 09 za Prahu 11 vyjádřili údiv. „Překvapuje nás, že zejména Pirátům, kteří by měli zastávat a hájit hodnoty, jako jsou lidská práva a rovnost občanů, očividně výrok jejich kolegy radního z Hnutí pro Prahu 11 nevadí,“ dodali.

Vrkoč se omluvil

Video ze zasedání, které proběhlo již na začátku března, dostalo velkou odezvu právem. Ozval se například čestný předseda česko-vietnamské komunity Marcel Winter. 

18. března 2020 16:23 Čas čtení 0:48 Vietnamské večerky pomáhají českým záchranářům. Červenými srdíčky nabízí občerstvení zdarma Vietnamské večerky pomáhají českým záchranářům. Červenými srdíčky nabízí občerstvení zdarma

„Vietnamci žijící u nás, včetně těch, kteří bydlí a pracují v Praze 11, pomáhají charitou, humanitární pomocí a finančními dary nemocnicím a českým občanům: nejen při epidemii covidu-19, ale také při všech velkých povodních, požárech i českým rodinám postiženým tornádem na Moravě. Vietnamci se výborně integrovali do naší společnosti a jejich děti se velmi dobře učí na našich a později i na prestižních zahraničních školách,“sdělil Deníku.

27. března 2020 9:33 Čas čtení 3:27 Vietnamci v Česku pomáhají lékařům vařením jídla, vybrali peníze na plicní ventilátor a pro občany šijí roušky zdarma Vietnamci v Česku pomáhají lékařům vařením jídla, vybrali peníze na plicní ventilátor a pro občany šijí roušky zdarma

Vrkoč se poté omluvil, přičemž svou omluvu poslal do redakce CNN Prima NEWS. „Moc mě to mrzí. A opravdu mi věřte, že nejsem ani xenofobní, ani rasista a popravdě je mi úplně jedno, jaké je kdo národnosti. Mrzí mě, že jsem svým prohlášením urazil mnoho slušných lidí. Kdybych mohl, vezmu to zpátky,“sdělil reportérovi Vietu Tranovi.

Domů
Sdílet
Diskuse