Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
5. května 2023 17:36
Čas čtení 0:59

Wagnerovci se stáhnou z ukrajinského Bachmutu, nemají munici. Co šéf skupiny vzkázal Putinovi?

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Wagnerovci se stáhnou z ukrajinského Bachmutu, nemají munici. Co šéf skupiny vzkázal Putinovi?
Zdroj: Profimedia

Šéf ruských wagnerovců tvrdí, že jeho lidé nemohou nadále zůstávat na svých pozicích u Bachmutu. Zodpovědnost předá ruské armádě.

Rusko se se svojí žoldnéřskou Wagnerovou skupinou snaží východoukrajinský Bachmut obsadit už řadu měsíců. Nyní však otáčí svoji strategii. Kvůli nedostatku munice se totiž k 10. květnu stáhne od ukrajinského Bachmutu. Pozice předá ruskému ministerstvu obrany. Vůdce uskupení Jevgenij Prigožin to oznámil na Telegramu, informují stanice BBC a CNN

Prohlášení Prigožina přišlo krátce po zveřejnění videa, na němž chodí mezi těly mrtvých bojovníků a žádá představitele obrany o další zásoby. Video adresoval Kremlu, a to zejména náčelníkovi generálního štábu Valeriji Gerasimovi, ministrovi obrany Sergeji Šojguovi, prezidentovi Vladimiru Putinovi a ruskému lidu. „Stahuji jednotky Wagnerovy skupiny z Bachmutu, protože při nedostatku munice jsou odsouzeny k nesmyslné smrti,“ uvedl ve videu Prigožin.

4. května 2023 13:01 Čas čtení 0:46 Rusko: Za útokem na Kreml je Washington Rusko: Za útokem na Kreml je Washington

Stížnost na chybějící munici

Už dříve si také ostře stěžoval na nedostatečné dodávky munice pro své síly. Neopomenul to ani v nedávném prohlášení. „Moji hoši nebudou v Bachmutu trpět zbytečné a neopodstatněné ztráty bez munice,“ pronesl Prigožin. „Pokud kvůli své malicherné závisti nechcete ruskému lidu dopřát vítězství v dobytí Bachmutu, je to váš problém,“ dodal.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov odmítl video komentovat. „Nemohu to komentovat, protože se to týká průběhu speciální vojenské operace,“ řekl Peskov.

30. dubna 2023 19:30 Čas čtení 0:53 Prezident Petr Pavel poslal ruským vojákům jasný vzkaz. Napsal ho na vojenskou techniku, kterou Česko darovalo Ukrajině Prezident Petr Pavel poslal ruským vojákům jasný vzkaz. Napsal ho na vojenskou techniku, kterou Česko darovalo Ukrajině

Wagnerova skupina přitom ještě před měsícem hlásila, že Bachmut v jejích rukou padl, a vyvěsila ruskou vlajku na budovu samosprávy v Bachmutu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tehdy prohlášení rozporoval.

Boje o Bachmut jsou nejdelší bitvou během více než roční ruské invaze na Ukrajinu. Město nabylo velkou politickou hodnotu. Kyjev tvrdí, že ubránění Bachmutu je klíčové pro udržení ruských vojsk podél celé frontové linie.

Domů
Sdílet
Diskuse