Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
14. května 2023 9:46
Čas čtení 0:50

Muži přišili amputovanou nohu špičkou dozadu. Zachránilo mu to život

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Muži přišili amputovanou nohu špičkou dozadu. Zachránilo mu to život
Zdroj: Facebook/Ibrahim Abdulrauf

Život dvaadvacetiletého Ibrahima Abdulraufa se změnil o 180 stupňů poté, co upadl během hraní fotbalu.

Když se 22letý mladík druhého rána probudil, trpěl velkými bolestmi, nemohl chodit, a okamžitě proto zamířil na pohotovost do nemocnice Heartlands v Birminghamu. Tam mu lékaři diagnostikovali infekci kosti a muž v nemocnici strávil dalších 6 týdnů, informují Mirror a DailyMail.

14. května 2023 8:28 Čas čtení 0:44 Vítězkou Eurovize se stala Loreen ze Švédska. Vesna skončila desátá Vítězkou Eurovize se stala Loreen ze Švédska. Vesna skončila desátá

Ani po týdnech v nemocnici však bolesti neustávaly, a Ibrahim se proto vydal do birminghamské Královské ortopedické nemocnice, kde mu lékaři diagnostikovali rakovinu kostí. Aby mu zachránili život, doporučili mu podstoupit vzácnou operaci – rotační plastiku. Při té se chirurgicky odstraní střední část nohy a kotník s chodidlem se přišijí obráceně. Operace tak pacientovi umožní i nadále používat chodidlo a snáze se mu bude chodit s protézou. 

Pokud by Ibrahim operaci odmítl, hrozilo by, že se rakovina rozšíří. „Nedokázal jsem si představit, že bych měl mít nohu obrácenou dozadu. Říkal jsem si, že bych byl jako Frankenstein,“ popsal své první pocity mladý muž. „Vzpomínám si, jak jsem se po operaci probudil úplně nahý. Nevěděl jsem, jestli operaci provedli, nebo ne. Zvedl jsem prostěradlo a nemohl jsem uvěřit tomu, co vidím,“ pokračoval.

„Když jsem šel spát, měl jsem nohu a po probuzení jsem měl nohu obráceně. Noha byla obvázaná, ale chodidlo bylo dole vidět,“ dodal s tím, že je rád, že se k operaci nakonec odhodlal. Ta mu totiž zachránila život. 

Domů
Sdílet
Diskuse