Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Kuni Nguyenová
17. června 2023 v 15:15
Čas čtení 2:27

MAPA: Pozor na klíšťata a komáry, hrozí mimořádná aktivita. Podívej se, jak je na tom tvé bydliště

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
MAPA: Pozor na klíšťata a komáry, hrozí mimořádná aktivita. Podívej se, jak je na tom tvé bydliště
Zdroj: James Gathany, CDC, Public domain, via Wikimedia Commons

V některých krajích Česka bychom měli být raději obezřetní.

Český hydrometeorologický ústav zveřejnil další index aktivity klíšťat, tedy podíl aktivity těchto roztočů v dané lokalitě. Připrav si repelent, protože zejména na západě a na jihu nebudou mít slitování. V neděli se pak rozšíří do téměř všech krajů Česka. Kompletní předpovědi na následující dny najdeš na těchto webových stránkách

17. června 2023 v 13:57 Čas čtení 0:41 Velká mapa bazénů a přírodních koupališť v Česku: Kde je koupání bezpečné a zadarmo? Velká mapa bazénů a přírodních koupališť v Česku: Kde je koupání bezpečné a zadarmo?

Meteorologové vypočítali index pomocí teploty a vlhkosti vzduchu. Tyto dvě informace dohromady určují podíl klíšťat v dané lokalitě, jež jsou připravena k napadení hostitele. Právě rostoucí aktivita znamená i zvyšující se stupeň rizika napadení. Jak ukazuje předpověď pro následující dny, index aktivity klíšťat bude v některých krajích ČR na stupni 5, což značí mimořádné riziko napadení.

Jaké jsou stupně aktivity klíšťat?

Stupeň 1 = malé riziko

Pro návštěvu listnatých a smíšených porostů je vhodné zvolit světlé a hladké oblečení (především kalhoty). Přichycená klíšťata je třeba odstranit.

Stupeň 2 = mírné riziko

Lidé by měli použít repelent a nesedat si či nelehat do porostů.

Stupeň 3 = středně velké riziko

Použít repelent, nesedat a nelehat si do porostů. Nevstupovat do křovin.

Stupeň 4 = vysoké riziko

Použít repelent, nesedat a nelehat si do porostů. Také nevstupovat do křovin a bylinných vegetací, zejména na okraji lesa, vodních toků a listnatého mlází.

Stupeň 5 = mimořádné riziko

Použít repelent, nevstupovat volně do listnatých a smíšených lesů, pohyb pouze po zpevněných cestách.

V sobotu lze stupeň 5 očekávat zejména na západě a na jihu. Týká se to zejména Karlovarského, Plzeňského, Ústeckého, Jihomoravského kraje. Mimořádná aktivita klíšťat se bude vyskytovat i v některých částech Zlínského, Olomouckého, Moravskoslezského, Jihočeského, Královéhradeckého a Středočeského kraje. Nacházet se budou i v ostatních krajích.

klíště 17.6.
Zdroj: ČHMÚ

V neděli se ale aktivita klíšťat na stupni 5 rozšíří na vícero okresů. Více ti ukáže další mapa od ČHMÚ. „Obecně se dá říci, že nejlépe klíšťatům svědčí teplé a vlhké prostředí, nejhůře se vypořádávají se suchem,“ píší odborníci.

klíště 18.6.
Zdroj: ČHMÚ

Mapu aktivity klíšťat nabízí i portál Klíště.cz, kde navíc zjistíš i to, jaké nemoci klíšťata přenáší ve vybrané oblasti. Jedním z těchto onemocnění je takzvaná lymeská borelióza. Rozpoznat ji mnohdy není jednoduché, její neléčení ale může vést k fatálním následkům. Více si o této nemoci můžeš přečíst v našem článku.

A jak se připravit na probíhající „apokalypsu“ klíšťat? Nezapomínej používat repelent, a pokud možno nevstupuj volně do listnatých a smíšených lesů, snaž se pohybovat pouze po zpevněných cestách a ráno a večer se pořádně prohlédni. Ale pozor, klíště bys neměl*a mačkat rukou ani pinzetou. Na přisáté klíště bys podle webu v žádném případě rovněž neměl*a používat oleje nebo masti.

Výskyt komárů: Podívej se, jak je na tom tvé bydliště

S příchodem letního počasí musíme počítat i s nadměrným výskytem komárů. K tomu slouží další index od ČHMÚ, který se tentokrát dívá na vhodnost počasí pro letovou aktivitu komárů. Nejvyšších stupňů podle meteorologů dosahuje index za teplého bezvětrného počasí s vysokou vzdušnou vlhkostí. Kompletní předpověď o výskytu komárů najdeš opět na webových stránkách ČHMÚ.

Jaké jsou stupně aktivity komárů?

1 –⁠ nepatrná aktivita
2 –⁠ mírná aktivita
3 –⁠ střední aktivita
4 –⁠ vysoká aktivita
5 –⁠ mimořádná aktivita

Jak vyplývá z předpovědi na následující dny, v sobotu lze očekávat stupeň 3, který představuje střední aktivitu komárů. Týká se to hlavně okresů ve středních Čechách nebo na východě Moravy. 

komáři 17.6.2023
Zdroj: ČHMÚ

V neděli ale meteorologové počítají s vysokou aktivitou komárů na stupni 4. Jde ale o nepatrné části okresů na východě. To souvisí s vysokými teplotami, které by v neděli měly vyšplhat i na 28 °C.

komáři neděle 18.6.
Zdroj: ČHMÚ

Jako optimální u komárů totiž odborníci uvádí rozsah teplot 15 až 28 °C, maximum je pak mezi 30 až 40 °C. „Vývoj a aktivita komárů pozitivně korelují také se vzdušnou vlhkostí. Pro letovou aktivitu je jako optimum uváděn rozsah relativní vzdušné vlhkosti nad 40 %. Komárům svědčí také bohaté srážky, neboť ty vytvářejí vhodná stanoviště pro vývoj komářích larev,“ píše se na webu ČHMÚ. Během deště jsou komáři schopni letu, silný déšť však jejich aktivitu může dočasně utlumit. 

Domů
Sdílet
Diskuse