Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
15. července 2023 12:00
Čas čtení 1:26

Průzkum: Vztah Čechů a Češek k Ukrajině se zhoršil. Ke které zemi a státníkům máme nejvíce pozitivní vztahy?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Průzkum: Vztah Čechů a Češek k Ukrajině se zhoršil. Ke které zemi a státníkům máme nejvíce pozitivní vztahy?
Zdroj: REFRESHER/Radim Šlechta

Nejvíce pozitivně hodnotili Češi vztahy se Slovenskem a Švýcarskem.

Lidé v Česku měli v červnu 2023 nejlepší vztahy ke Slovensku, pozitivně ho hodnotilo 75 procent dotázaných. Následovalo Švýcarsko, kde pozitivní vztahy označilo 69 procent lidí. Nejvíce negativně je i nedále vnímáno Rusko, i když došlo k mírnému zlepšení. Vztah k Ukrajině se oproti roku 2022 naopak mírně zhoršil, zůstává ale o něco lepší, než byl před válkou. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM.

15. července 2023 9:49 Čas čtení 0:56 Teploty budou ještě extrémnější. Evropu zasáhne další vlna veder, v Itálii hrozí téměř 50 stupňů Celsia Teploty budou ještě extrémnější. Evropu zasáhne další vlna veder, v Itálii hrozí téměř 50 stupňů Celsia

Rusko si mírně polepšilo, stále je ale nehorší

Příznivé hodnocení (nad 60 % hodnotilo známkou 1 nebo 2) obdržely u veřejnosti také Rakousko, Itálie, Holandsko, Švédsko a Kanada. Stále spíše pozitivně, tedy s pozitivním vnímáním u 50 až 60 % populace, si stojí Velká Británie, Norsko, Polsko, Dánsko, Chorvatsko, Francie, Německo, Belgie, Japonsko a Slovinsko. Země s přibližně dvoupětinovými sympatiemi jsou poté Litva, Spojené státy, Maďarsko a Tchaj-wan.

Mezi země s příznivým hodnocením od přibližně třetiny obyvatel se poté řadí Srbsko, Izrael a Ukrajina. Asi čtvrtina udělila příznivé hodnocení Turecku. S nejhorším hodnocením a přízní méně než 20 procent populace uzavírají seznam Čína, Rusko a Palestina. 

Specifické jsou vzhledem k aktuální situaci vztahy k Ukrajině a Rusku. V porovnání s rokem 2022, kdy Ukrajina zaznamenala zvýšení sympatií ve spojitosti s válkou, došlo letos k mírnému propadu. V dubnu 2022 by oznámkovalo Ukrajinu jedničkou nebo dvojkou 36 procent respondentů, v červnu 2023 to bylo 33 procent. Naopak Rusko si u Čechů polepšilo, i když jen mírně. Loni by jej 1 nebo 2 hodnotilo 12 procent lidí, v červnu 2023 to bylo 16 procent. Stále je to ale výrazně méně než před válkou. 

U Čechů vede Čaputová a papež František

Z hodnocení konkrétních státníků vyšli v červnu 2023 nejlépe prezidentka Zuzana Čaputová, ke které chová příznivý názor 65 procent respondentů, a papež František, jehož kladně hodnotí 64 procent. Mezi 40 a 50 procenty dotazovaných převládá pozitivní názor na Emanuela Macrona, Andrzeje Dudu, Volodymyra Zelenského, Joea Bidena, Olafa Scholze a Rishiho Sunaka.

VatikánPrezidentkaZuzana ČaputováPápež František
Zdroj: Kancelária prezidenta SR

V časovém vývoji se mezi lidmi v Česku nejvíce propadla popularita Vladimira Putina, který byl v červnu 2023 sympatický 13 procentům respondentů, zatímco ještě v květnu 2021 to bylo 27 procent. Pokles v preferencích zaznamenal i Joe Biden, jehož obliba klesla z 55 procent v roce 2021 na 41 v roce 2023.

Domů
Sdílet
Diskuse