Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
15. července 2023 v 13:00
Čas čtení 0:59

V celém Česku hrozí nebezpečí požárů. Meteorologové zpřísnili výstrahu a vydali doporučení

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
V celém Česku hrozí nebezpečí požárů. Meteorologové zpřísnili výstrahu a vydali doporučení
Zdroj: HZS ČR

Teploty na mnoha místech republiky překročily tropickou třicítku už v sobotu dopoledne.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v sobotu dopoledne zpřísnil výstrahu vydanou v souvislosti se suchem a tropickými teplotami. Nově podle meteorologů platí výstraha před vysokým nebezpečím požárů na celém území Česka.

15. července 2023 v 9:49 Čas čtení 0:56 Teploty budou ještě extrémnější. Evropu zasáhne další vlna veder, v Itálii hrozí téměř 50 stupňů Celsia Teploty budou ještě extrémnější. Evropu zasáhne další vlna veder, v Itálii hrozí téměř 50 stupňů Celsia

Varování pro zemědělce i výletníky

Zpřísněná výstraha před vysokým nebezpečím požárů pro všechny kraje platí od sobotních 10 hodin až do odvolání. „V důsledku dlouhotrvajícího sucha hrozí vysoké nebezpečí vzniku požárů, které se mohou rychle rozšířit a způsobit velké škody a ohrozit lidské životy,“varovali meteorologové.

ČHMÚ dále upozornil, že by lidé neměli v lese i jinde v přírodně rozdělávat oheň, vypalovat trávu, kouřit nebo odhazovat cigaretové nedopalky. Používat by se neměly ani přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně. Pozor si musí dát také zemědělci a při výjezdu techniky by měli zkontrolovat její technický stav a odstranit případné závady. „Při probíhajících žních se zemědělcům doporučuje dohodnout se s profesionálními nebo dobrovolnými hasiči o aktivních hlídkách u pole se základní hasičskou technikou,“ dodal ústav.

I nadále je v platnosti výstraha před velmi vysokými teplotami. Už v dopoledních hodinách naměřilo pět stanic teploty překračující tropických 30 stupňů Celsia. Teploty podle meteorologů ještě několik hodin porostou. Jak zvládnout horka, ti Refresher poradil v tomto článku.

Domů
Sdílet
Diskuse