Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tímea Krauszová TASR
16. července 2023 17:00
Čas čtení 1:25

FOTO: Maďarský PRIDE měl desetitisíce účastníků. 38 velvyslanectví vyzvalo lídry země k respektování a ochraně LGBT+ lidí

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Jde v pořadí o 28. pochod za práva LGBT+ lidí.

Desetitisíce lidí se v sobotu zúčastnily pochodu Pride za ochranu práv LGBT+ lidí v maďarském hlavním městě Budapešť. TASR převzala zprávu z agentury DPA. Podle organizátorů vyšlo v horku do ulic maďarské metropole přibližně 35 000 lidí. Mezi účastníky akce byl i americký velvyslanec v Maďarsku David Pressman.

V pátek vydalo 38 velvyslanectví včetně USA společné prohlášení, ve kterém vyzývají Maďarsko, aby učinilo více pro respektování a ochranu lidí z LGBTQI+ komunity. Dopis poslal každý členský stát Evropské unie kromě Polska.

16. července 2023 11:00 Čas čtení 4:40 Influencerky šly na exkurzi do továrny Shein, aby firmě zlepšily otřesné renomé. Fast fashion značky to takhle dělají už léta Influencerky šly na exkurzi do továrny Shein, aby firmě zlepšily otřesné renomé. Fast fashion značky to takhle dělají už léta

„Odmítáme a odsuzujeme všechny násilné činy, nenávistné projevy, obtěžování, stigmatizaci a diskriminaci jednotlivců nebo komunit na základě jejich sexuální orientace, genderové identity nebo projevu nebo genderových charakteristik a podporujeme boj proti výše uvedeným činům,“píše se v dopise.

„Znepokojují nás zákony a politická rétorika, a to i v Maďarsku, které jsou v rozporu se zásadami nediskriminace, mezinárodními zákony o lidských právech a lidské důstojnosti a přispívají ke stigmatizaci komunity LGBTQI+. Zdůrazňujeme, že je třeba, aby lídři a vlády zde i jinde respektovali a chránili práva LGBTQI+ jednotlivců a komunit a aby ukončili zákony a politiky, které je diskriminují.“

Dopis poslali poté, co v Maďarsku uložili knihkupecké společnosti Líra pokutu za porušení předpisů na ochranu spotřebitele ve výši 12 milionů forintů (760 tisíc korun) za nesprávnou distribuci publikace Heartstopper britské autorky Alice Oseman. Kniha už má také seriálové zpracování, je to romantický příběh o dvou chlapcích.

30. dubna 2024 17:00 Čas čtení 8:17 Tobiáš Frýdl: Víra v barvách duhy není projektem od ďábla ani duhovou agitkou. Jen ukazuje vstřícný náhled věřících k LGBTQ+ lidem Tobiáš Frýdl: Víra v barvách duhy není projektem od ďábla ani duhovou agitkou. Jen ukazuje vstřícný náhled věřících k LGBTQ+ lidem

Podobné knihy se však nesmějí podle maďarských zákonů dostat do rukou nezletilých – knihkupectví tak musí nabízet tituly s náznakem LGBT+ témat zabalené v plastu, aby je nebylo možné před koupí číst.

Maďarský parlament schválil 15. června 2021 vládní návrh zákona o ochraně před pedofilií, který různými pozměňovacími návrhy rozšířil i o zákaz propagace sexuálních menšin mezi mladými lidmi. Kontroverzní zákon stanoví, že mladí lidé do 18 let nesmí být ve školách vystavováni „pornografickému obsahu“ ani jakémukoli obsahu, který podle maďarské vládní strany „podporuje změnu pohlaví a homosexualitu“.

pride v budapešti
Zdroj: TASR/Tamas Kovacs/MTI via AP
pride v budapešti
Zdroj: TASR/Tamas Kovacs/MTI via AP
Domů
Sdílet
Diskuse