Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Veronika Dlesková
24. července 2023 v 17:44
Čas čtení 0:29

MAPA: Klíšťata jsou extrémně aktivní. Podívej se, kde ti budou nejvíc sát krev

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
MAPA: Klíšťata jsou extrémně aktivní. Podívej se, kde ti budou nejvíc sát krev
Zdroj: Pexels

Klíšťata jsou v posledních dnech opět mimořádně aktivní. Na většině území platí čtvrtý stupeň aktivity, tedy vysoké riziko pro člověka.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varuje před vysokou aktivitou klíštěte obecného ve většině krajů. Vysoký stupeň rizika hrozí až do úterý na převážné části území. V průběhu týdne se bude aktivita postupně snižovat. 

24. července 2023 v 16:00 Čas čtení 4:11 Požáry v Řecku: Na co všechno máš nárok při zrušení zájezdu? Požáry v Řecku: Na co všechno máš nárok při zrušení zájezdu?

Při vysokém stupni rizika by lidé měli používat repelent, nesedat a nelehat v porostech, nevstupovat do křovin a bylinné vegetace, zejména na okraji lesa, na okraji vodních toků a listnatého mlází. Večer a ráno by si pak měli prohlédnout tělo a klíšťata případně odstranit. 

Mapa klíšťat.
Mapa klíšťat. Zdroj: ČHMÚ

Klíšťatům se nejvíce daří v listnatých a smíšených lesích a v porostech křovin, ve kterých se celý den udržuje vlhkost. Dále pak na okrajích vodních toků, v parcích, zahradách a na neudržovaných pastvinách. Klíšťatům naopak nesvědčí suchá a holá místa, zemědělské kultury a trvale podmáčené biotopy. 

Domů
Sdílet
Diskuse