Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
26. července 2023 10:02
Čas čtení 1:23

Požáry zasáhly už i Chorvatsko, Portugalsko a Itálii

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Požáry zasáhly už i Chorvatsko, Portugalsko a Itálii
Zdroj: Twitter/@Dorlion26_

Požáry kromě Řecka, kde hoří na Rhodu, Corfu a ostrově Evia, zasáhly i Chorvatsko. Plameny spalují krajinu pouhých 12 kilometrů od města Dubrovník. Hasiči s živlem bojují i v dalších státech, například v Portugalsku nebo Itálii.

Lesní požáry podle Guardianu stíhají nejméně devět zemí ve Středomoří. Tisíce hasičů v Evropě a severní Africe se v extrémním horku snaží uhasit plameny rozdmýchané vysokými teplotami, suchem a silným větrem.

Právě vítr komplikuje situaci v Chorvatsku, píše server Novinky.cz. „Jižní vítr o síle hurikánu v Dubrovnickoneretvanské župě rozfoukal rozsáhlý požár na volném prostranství u obce Plat,“ uvedli chorvatští hasiči. Vesnice Plat se nachází asi 15 minut autem jihovýchodně od turisticky vyhledávaného Dubrovníku.

Proti požárům v zemi bojuje více než stovka hasičů. Kolem 65 z nich se snaží zvládnout další požár v oblasti Splitu.


Lidé na sociálních sítích sdílí videa a fotky z noci na úterý a středu z okolí vesnic Cavtat, Soline či Mlini.

V Portugalsku se snaží hasit i místní

V Portugalsku hoří v přírodním parku Sintra-Cascais třicet kilometrů od Lisabonu. Požár propukl v úterý kolem šesté večerní našeho času. S plameny bojuje přes 600 hasičů pomocí téměř 190 hasičských vozů.


V nejméně jedné z vesnic se proti ohni snaží zasahovat i místní obyvatelé. „Bojíme se, že se to dostane až k domům,“ řekla 34letá Ines Figueired. „Snažíme se pomáhat, jak můžeme, kbelíky s vodou… ale moc to nepomáhá,“ míní.


Situaci v oblasti, odkud zatím nejsou hlášena žádná zranění, stejně jako v Chorvatsku, komplikuje silný vítr.

Na severu Itálie řádí bouřky, na jihu požáry

V Itálii požáry stíhají hlavně ostrov Sicílie a další regiony na jihu země. „V Itálii zažíváme jeden z nejkomplikovanějších dnů posledních desetiletí bouřky, tornáda a obří kroupy na severu a úmorné vedro a ničivé požáry ve středu a na jihu země,“ řekl ministr civilní ochrany Nello Musumeci BBC.

Podle britského webu si lesní požáry ve Středomoří vyžádaly více než 40 obětí. 

Domů
Sdílet
Diskuse