Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Eduard Starkbauer
29. července 2023 v 18:01
Čas čtení 0:55

Agresivní čáp už měsíce útočí na auta ve slovenské vesnici. Škody ve výši půl milionu korun nechtějí pojišťovny uhradit

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Agresivní čáp už měsíce útočí na auta ve slovenské vesnici. Škody ve výši půl milionu korun nechtějí pojišťovny uhradit
Zdroj: TASR - Roman Hanc

Čáp útočí na auta, zřejmě protože svůj odraz považuje za soka v páření.

Vesnička Černina v okrese Humenné na východě Slovenska zažívá od května teror způsobený místním čápem. Agresivní opeřenec útočí na svůj zrcadlový obraz. Nejčastěji se pouští do konfliktu se skly na autech. Na karoseriích jeho útoky vytvářejí škrábance a nezřídka i promáčknutí.

Místní motoristé, ale i návštěvníci a návštěvnice obce se 150 obyvateli jsou podle Korzára kvůli jeho náletům nuceni parkovat v garáži nebo svá vozidla zakrývat.

Mluvčí Státní ochrany přírody SR Kristýna Bocková tvrdí, že v tmavých sklech aut čáp poznal cizího samce, kterého v období páření identifikoval jako nepřítele. Prý si před ním chce jen ochránit hnízdo, partnerku, čtyři potomky, ale i zdroje v okolí. Ochránci věří, že zvíře s útoky přestane a nebudou ho muset zabít.

„Pokud budou problémy přetrvávat, v úvahu přichází možnost problémového čápa odchytit a umístit do rehabilitačního zařízení. V případě, že se prokáže, že chování čápa je natrvalo pozměněno, přišlo by na řadu usmrcení, ale až po udělení výjimky. Jde však až o naprosto krajní řešení,“ vysvětlil mluvčí resortu životního prostředí Tomáš Ferenčák. Život agresivnímu čápovi může zachránit i blížící se každoroční stěhování do Afriky.

31. května 2024 v 15:30 Čas čtení 3:42 Co si pustit o víkendu: Čekání na Bridgertony ti zkrátí jiná kostýmní romance a vlny udělá i nový true crime Co si pustit o víkendu: Čekání na Bridgertony ti zkrátí jiná kostýmní romance a vlny udělá i nový true crime

Starostka Silvia Žinčáková odhadla škody na vozidlech v obci na 22 000 eur (zhruba půl milionu korun). S finanční náhradou od pojišťoven to však bude mít obyvatelstvo těžké. Čáp bílý totiž nepatří na seznam živočichů, za které stát vyplácí náhradu. „Pojišťovny zaujaly takový přístup, že se distancují od zaplacení nákladů,“ uvedla starostka.

Domů
Sdílet
Diskuse