Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
ČTK
19. srpna 2023 9:49
Čas čtení 1:41

Máš dluh na socku? Využij milostivé léto, stát zatím odpustil dlužníkům 341 milionů

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Máš dluh na socku? Využij milostivé léto, stát zatím odpustil dlužníkům 341 milionů
Zdroj: Pxfuel/DMCA/volně k užití

Do třetího kola milostivého léta, které se týká dluhů na sociálních odvodech, se zatím zapojilo na 4000 dlužníků. Doplatit mají pojistné za 381,8 milionu korun. Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) jim odpustí penále 341,3 milionu korun. Jak na to?

Snadnější srovnání dluhů s odpuštěním penále a poplatků je možné od začátku července do konce listopadu. Milostivé léto se dá využít u dlužného sociálního pojištění, které se mělo zaplatit do začátku loňského října. Akce se nevztahuje na případy, kdy odvody, penále a exekuční náklady vymáhá soudní exekutor. Do milostivého léta se mohou dlužníci přihlásit jen přes ePortál ČSSZ. Informuje o tom ČTK.

17. srpna 2023 6:00 Čas čtení 0:45 Tohle jsou nejhůře placené práce v Česku. Kde si v průměru vyděláš pod 20 tisíc? Tohle jsou nejhůře placené práce v Česku. Kde si v průměru vyděláš pod 20 tisíc?

„Rozbíhá se to. Předpokládám, že největší nápor a náběh bude s koncem prázdnin, až se lidé vrátí z dovolených. V průběhu září a října by to mohlo mít větší dynamiku,“ řekl novinářům ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Milostivé léto s možností oddlužení označil za důležitý krok. Podle něj neřeší jen dluhy z posledních let, ale i z minulých desetiletí. „Ze své praxe jsem vnímal, že lidé, kteří podnikali v 90. letech, měli za relativně nízké částky nezaplaceného pojistného s penále dluh v řádu jednotek statisíců, které pro ně jsou neřešitelné,“ uvedl šéf resortu.

Jak na to

Do aplikace k milostivému létu na webu úřadu je možné přihlásit se přes datovou schránku nebo přes elektronickou identitu. Využít je možné třeba identitu bankovní. Zatím to udělalo zhruba 20 700 živnostníků a 5400 zaměstnavatelů. O odpuštění penále při srovnání dlužné částky z nich požádalo 4029.

Pro přihlášení zvolíš na portále část pro zaměstnavatele nebo pro živnostníky. Dozvíš se, kolik máš případně do začátku loňského října neuhrazeno a jaké je penále i exekuční náklady. Můžeš odkliknout oznámení o úhradě. Pokud jsi současně živnostník i zaměstnavatel, musíš podat obě oznámení. Dluh do 5000 korun je nutné srovnat do konce letošního listopadu jednorázově. U vyšších částek jsou možné splátky.


U dlužného pojistného do 50 000 korun je splátek 12, u vyššího dluhu 60. Kolik budeš na uhrazení dluhu měsíčně posílat, se automaticky spočítá. První splátku je nutné převést do konce roku, další pak do konce následujícího měsíce. Podle ministerstva ČSSZ dostala 1896 oznámení o jednorázové úhradě a 2133 o srovnání dluhu ve splátkách.

Při zaslání oznámení o zapojení do milostivého léta se vygeneruje potvrzení, které se dá stáhnout a uložit. Zobrazí se i údaje pro platbu a také QR kód. Úřad už dřív oznámil, že pokud se platební údaje nezobrazí, musí se splnění podmínek nejdřív ještě posoudit. Poté klient*ka dostane od příslušné okresní správy vyrozumění.

11. srpna 2023 14:26 Čas čtení 1:36 Lidé chtějí peníze, ne dog friendly kancelář. Firmy nabízejí benefity, které personál považuje za naprosté minimum, ukázal průzkum Lidé chtějí peníze, ne dog friendly kancelář. Firmy nabízejí benefity, které personál považuje za naprosté minimum, ukázal průzkum

Zadlužení vyplňují jen svou e-mailovou adresu a telefonní číslo. Ostatní údaje se načtou ze systému ČSSZ. Papírové oznámení je možné ve výjimečných případech třeba u dědiců či bývalých plátců, kteří nemají možnost se do aplikace nijak dostat. Informace o postupu najdou klienti*klientky v datových schránkách. Popis a videonávod najdeš také na webu ČSSZ.

Domů
Sdílet
Diskuse