Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
27. srpna 2023 v 7:30
Čas čtení 0:42

Fiasko v Britském muzeu: Zmizelo přibližně dva tisíce artefaktů, mezi nimi drahé šperky, kusy zlata a drahokamy

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Fiasko v Britském muzeu: Zmizelo přibližně dva tisíce artefaktů, mezi nimi drahé šperky, kusy zlata a drahokamy
Zdroj: Wikipedia Commons/Ham/volně k užití

Přesný počet ukradených artefaktů nezná ani vedení muzea, protože jeho sbírka nemá úplný katalog.

Z Britského muzea zmizelo asi dva tisíce artefaktů, řekl v sobotu předseda jeho správní rady George Osborne a přiznal, že tamní sbírka nemá úplný katalog.


Bývalý britský ministr popsal chybějící kusy jako „malé šperky, drahokamy, kousky zlata, které nebyly veřejně vystaveny“. Řekl, že počet chybějících předmětů stále nelze přesně určit.


„Uvedu odhad asi dva tisíce. Ale musím říct, že je to velmi předběžné číslo,“ řekl Osborne.


Ředitel muzea Hartwig Fischer v pátek odstoupil z funkce. Přiznal, že instituce pod jeho vedením nejednala „tak, jak měla“ po upozorněních, že předměty zmizely. Muzeum minulý týden po informacích o chybějících předmětech oznámilo, že propustilo zodpovědného zaměstnance a zalarmovalo policii.


„Domníváme se, že jsme se stali obětí krádeží během dlouhého období, a upřímně řečeno, dalo se udělat víc, abychom jim zabránili,“ dodal Osborne s tím, že v muzeu byla zpřísněna bezpečnost.


Britské muzeum bylo založeno v roce 1753 a patří mezi turistická lákadla britského hlavního města. Jeho sbírky obsahují přibližně osm milionů předmětů a vystavuje například Rosettskou desku, díky které se podařilo rozluštit egyptské hieroglyfy – a starořecké mramorové sochy z athénského chrámu Parthenón.

Domů
Sdílet
Diskuse