Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
ČTK
5. září 2023 14:11
Čas čtení 0:51

Důchody se od ledna zvednou o 360 korun, oznámil Jurečka

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Důchody se od ledna zvednou o 360 korun, oznámil Jurečka
Zdroj: Úřad vlády ČR

Všechny starobní, invalidní a pozůstalostní důchody se od ledna zvýší o 360 korun. Průměrný starobní důchod by se tak v lednu měl dostat na 20 693 korun. Na úterní tiskové konferenci to oznámil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Přidání zvedne příští rok výdaje o 12,3 miliardy korun. „Zvýšení pokryje nápor cenového růstu. Reálná hodnota důchodu vzroste o 0,9 procenta,“ uvedl Jurečka. Zvedne se solidární základní díl penze, zásluhová část neporoste. Všichni tedy dostanou přidáno stejně. Nařízení o zvýšení penzí kabinet schválí do konce září.

Průměrný starobní důchod činil na konci prvního čtvrtletí 19 461 korun. Letos od června se ještě zvedl kvůli inflaci zhruba o 760 korun a průměrná částka se tak dostala na 20 233 korun.

Penze se skládá ze solidární pevné části a ze zásluhového procentního dílu podle odpracovaných let, výše odvodů z výdělku a počtu dětí. Přidávaná částka se rozpočítá tak, aby pevný díl odpovídal deseti procentům průměrné mzdy. Letos je to 4 040 korun, po lednovém přidání to bude 4 400 korun.

1. března 2024 12:00 Čas čtení 6:18 Šílený trip v Dubaji nás s kamarádkou vyšel na 4000 korun, v mrakodrapu jsme spaly zadarmo Šílený trip v Dubaji nás s kamarádkou vyšel na 4000 korun, v mrakodrapu jsme spaly zadarmo

Starobní penze od sociální správy pobírá 2,36 milionu lidí a invalidní a pozůstalostní důchody pak dalších bezmála půl milionu lidí. Několik desítek tisíc penzí pak vyplácejí systémy resortů obrany, spravedlnosti a vnitra.

Domů
Sdílet
Diskuse