Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Tereza Šnajdrová TASR
15. září 2023 14:01
Čas čtení 0:51

Kim + Vladimir = VSL? Diktátor Kim Čong-un navštívil ruskou továrnu na stíhačky

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Kim + Vladimir = VSL? Diktátor Kim Čong-un navštívil ruskou továrnu na stíhačky
Zdroj: TASR/AP/Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Severokorejský vůdce Kim Čong-un na návštěvě v Rusku nezahálí.

Poté, co se ve středu sešel se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem, pokračoval ve svém nabitém programu. V pátek navštívil město Komsomolsk na Amuru, kde se vyrábějí stíhačky a civilní stroje. To ve světě budí obavy. 

15. září 2023 8:34 Čas čtení 1:10 S podzimem se do Česka vrací i covid. Jaká nyní platí pravidla pro nakažené? S podzimem se do Česka vrací i covid. Jaká nyní platí pravidla pro nakažené?

Kim Čong-un svou zemi opouští jen zřídkakdy. Pro Vladimira Putina však udělal výjimku. Po setkání s ruským vůdcem se v pátek ráno obrněným vlakem vydal do Komsomolsku na Amuru, který se nachází jen pár kilometrů od čínských hranic. Tam navštívil výrobnu stíhaček, což podpořilo spekulace o tom, že Putin s Čong-unem plánují uzavřít dohodu o obchodu se zbraněmi. 

Na Kim Čong-una ve městě čekal připravený červený koberec, po kterém severokorejský vůdce prošel po vystoupení z vlaku. Celá uvítací akce pak spíš připomínala matějskou. Diktátor byl totiž přivítán květinami, hudbou, taneční skupinou a slavnostními bochníky chleba.

Další zastávkou Kim Čong-una bude Vladivostok, kde si prohlédne ruskou Tichomořskou flotilu, univerzitu a další zařízení.

Návštěva diktátora přichází v době, kdy američtí představitelé a experti tvrdí, že Moskva má zájem o nákup severokorejské munice, kterou by použila v konfliktu na Ukrajině. Šlo by ale o obchod, který je v rozporu s globálními sankcemi. V Jižní Koreji zase panují obavy, že KLDR jako náhradu obdrží od Ruska pokročilé zbrojní technologie včetně špionážních družic. To by zvýšilo hrozbu, kterou představuje Kimův vojenský jaderný program.

Domů
Sdílet
Diskuse