Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
ČTK
17. září 2023 v 9:03
Čas čtení 1:34

Vesnicí roku 2023 je Ostrožská Lhota ze Zlínského kraje. Podívej se, jak to tam vypadá

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Vesnicí roku 2023 je Ostrožská Lhota ze Zlínského kraje. Podívej se, jak to tam vypadá
Zdroj: Ministerstvo pro místní rozvoj ČR

Českou vesnicí roku se stala Ostrožská Lhota z Uherskohradišťska. Hodnoticí komise vybírala ze 13 krajských vítězů. Komise hodnotila například společenský život, aktivity občanů, podnikání, ale i občanskou vybavenost, úspory energií nebo péči o zeleň.

Letošního 27. ročníku soutěže se zúčastnilo 175 obcí. Na druhém místě skončila obec Hrádek z Frýdecko-Místecka v Moravskoslezském kraji, třetí příčku obsadila Dolní Poustevna z Děčínska v Ústeckém kraji. 

Organizátoři vyhlásili vítěze v sobotu odpoledne na přehlídce Jarmark venkova, která je součástí mezinárodního festivalu dětských folklorních souborů Písní a tancem v Luhačovicích na Zlínsku. Na jarmarku se divákům představovali jednotliví finalisté. Cenu veřejnosti získala v internetovém hlasování Nová Ves u Nového Města na Moravě z Kraje Vysočina. 

Lidé z vítězné obce, která má téměř 1500 obyvatel, to na vyhlášení soutěže v Luhačovicích neměli daleko, zhruba 30 kilometrů, a dorazily jich desítky. Hned po vyhlášení výsledků obyvatelé blahopřáli starostovi vesnice Romanu Tuháčkovi (nezávislý). „Je to pro nás opravdu velká čest. Máme velkou radost. Je to v podstatě takové vyznamenání naší práce, našich občanů, naší krásné vesnice,“ řekl po oznámení výsledků Tuháček.

Porota ocenila bohatou spolkovou činnost i pospolitost

Obec je podle něj místo plné života. Působí v ní asi dvacítka spolků. Jde například o mužský pěvecký sbor, dětské folklorní kroužky, cimbálovou muziku, dechovou kapelu, klub přátel historie, klub seniorů, spolek Červeného kříže, myslivce, zahrádkáře, hasiče, fotbalisty, hokejisty, volejbalisty, tenisty, kulturisty nebo turisty. „To se chytnete za srdce, jak ti naši občané fungují, pomáhají si a tvoří,“ uvedl starosta.

25. července 2024 v 7:00 Čas čtení 5:15 Toto jsou nejlepší second handy v Praze. Najdeš tu trendy Diesel kousky, Pradu i lokální brandy jako Skedda Toto jsou nejlepší second handy v Praze. Najdeš tu trendy Diesel kousky, Pradu i lokální brandy jako Skedda

V minulých letech obec zvelebila památkový domek, budovu s byty a pracovištěm pošty i starou sokolovnu, kde je i archeologické muzeum. Ostrožská Lhota chce v budoucnu podle starosty investovat do nového technického zázemí pro pracovníky obce s technikou, do modernizace školy, veřejných prostranství a zeleně nebo do rozšíření posilovny.

Hodnoticí komise vyzdvihla u vítězné vesnice rozvojové a koncepční dokumenty, infrastrukturu, pospolitost, spolkovou činnost nebo krajinotvorné prvky. „Dá se říct, že to letos mělo obcí daleko víc, a já klidně můžu říct, že Ostrožská Lhota nemusela být na bedně. Ale když jsme všechny aspekty dali (dohromady), tak doopravdy o malý krůček byla Ostrožská Lhota vepředu,“ uvedl ředitel letošního ročníku soutěže Pavel Svoboda.

Vítěz a nositel titulu Vesnice roku 2023 získá finanční odměnu formou dotace od ministerstva pro místní rozvoj ve výši až 2,6 milionu korun. Soutěž se koná od roku 1995 a vyhlašují ji Spolek pro obnovu venkova ČR, Svaz měst a obcí ČR a ministerstva pro místní rozvoj a zemědělství. Jejím cílem je snaha povzbudit obyvatele venkova k aktivní účasti na rozvoji svého domova, zveřejnit rozmanitost a pestrost obnovy vesnic a upozornit širokou veřejnost na význam venkova.

Domů
Sdílet
Diskuse