Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radka Klučárová
18. října 2023 12:24
Čas čtení 0:27

El Niño nabírá na síle a již tuto zimu by mohl mít vážný dopad na Evropu. Odklon od normálních teplot bude citelný

Kategorie:
Uložit Uložené

Klimatický jev El Niño může změnit teploty, na které jsme zvyklí, až o několik stupňů. Měli bychom se připravit na abnormálně chladnou zimu.

Evropu mohou zasáhnout silné mrazy. Klimatický jev El Niño začíná nabírat na síle. Meteorologové z Centra pro klimatické předpovědi vydali varování. Existuje až 95procentní pravděpodobnost, že výrazně ovlivní letošní zimu a jaro, upozorňuje tn.cz.


Podle portálu Severe Weather čekají USA, Kanadu a Evropu výrazné teplotní výkyvy. „Nejnovější analýza oceánských anomálií za září potvrdila El Niño, oblast nadnormálních teplot oceánů v rovníkovém Tichém oceánu. Ta trvá až do jara, ale může trvat i dva nebo tři roky,“ vysvětlila meteoroložka Dagmar Honsová.


El Niño může posunout teploty, na které jsme zvyklí, až o několik stupňů. Měli bychom se připravit na abnormálně chladnou zimu.

El Niño je opakující se odchylka v systému oceánských proudů, která způsobuje oteplení povrchu oceánu.

mrazy sneh kalamita víchrica cesta
Zdroj: TASR/Adriána Hudecová
Domů
Sdílet
Diskuse