Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
20. října 2023 v 12:08
Čas čtení 1:15

Jiří Paroubek a jeho lámaná angličtina na pekingském summitu baví internet, mluvil o konci koloniální éry

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Jiří Paroubek a jeho lámaná angličtina na pekingském summitu baví internet, mluvil o konci koloniální éry
Zdroj: Profimedia

V Pekingu proběhl dvoudenní summit k projektu nové hedvábné stezky. Maďarský premiér Viktor Orbán se zde sešel nejen s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, ale i s bývalým českým předsedou vlády Jiřím Paroubkem.

Zatímco setkání Viktora Orbána a Vladimira Putina většina evropských politiků silně kritizovala, bývalý předseda stran ČSSD a LEV21 Jiří Paroubek se v Pekingu s hlavním představitelem Maďarska osobně sešel. „Hovořili jsme spolu krátce po večeři a bylo to milé setkání,“ uvedl v rozhovoru pro CNN Prima News.

Paroubek svými postoji tíhne k Východu a Číně. V minulosti například popíral genocidu Ujgurů, vyzýval Západ ve válce Ukrajiny s Ruskem ke kapitulaci anebo se nechal slyšet, že je spokojen s vítězstvím Roberta Fica ve slovenských volbách. „Je jen dobře, že Orbán bude mít partnera, se kterým bude moci říkat kritické připomínky k vedení EU,“ poznamenal. Paroubek EU kritizuje například za snahu o nezávislost na ruském plynu.

Na pekingském summitu pořádaném k projektu nové hedvábné stezky pronesl svou lámanou angličtinou projev. Čínská influencerka ho sdílela na X s popiskem „Bývalý český premiér: Koloniální éra skončila a svět potřebuje čínské myšlenky“. Komentáře pod videem si pak nebraly servítky a lidé se Paroubkovi vysmáli jak za jeho angličtinu, tak i účast na akci. 

Paroubek se po příjezdu do Česka chystá navštívit bývalého prezidenta Miloše Zemana. „Budu ho informovat o summitu v Číně, kterého se v minulosti také zúčastnil, ale protože je odkázán na vozík a není mobilní, musel se letošní účasti vzdát,“ uvedl.

Co je to nová hedvábná stezka?

Nová hedvábná stezka, jinak nazývaná také projekt Pásma a cesty, je označením pro obchodní a infrastrukturní projekty mezi Čínou a mnoha africkými, asijskými a evropskými zeměmi. Cílem Číny je oživení starověké hedvábné stezky, která spojuje Asii s Evropou. Nová hedvábná stezka může Evropě přinést kratší dodací lhůty a nižší přepravní náklady. Projekt se ovšem setkává i s kritikou a limity, Evropa se závislost na globálních dodavatelích snaží minimalizovat a usiluje o budování pevnějších partnerství v rámci evropských zemí.

Domů
Sdílet
Diskuse