Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Ilona Hobzová
6. listopadu 2023 13:36
Čas čtení 1:17

Svatomartinská husa letos podražila. Kolik za ni zaplatíš a jak ji pořídit levněji?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Svatomartinská husa letos podražila. Kolik za ni zaplatíš a jak ji pořídit levněji?
Zdroj: TASR/AP

Z tradiční české svatomartinské husy se podle Agrární komory České republiky stává luxusní zboží.

„Náklady na chov jsou tak vysoké, že bylo v letošním roce vykrmeno jen 125 tisíc kusů těchto ptáků, tedy o 26 procent méně než loni,“ uvádí komora v tiskové zprávě. Zatímco v minulých letech se chovatelé potýkali zejména s ptačí chřipkou, letos jim situaci nejvíce komplikují vysoké náklady.

Levnější varianta? Husa ze zahraničí

„České zemědělství má za sebou několik náročných let, kdy chovatelé čelili nejdříve protipandemickým opatřením a následně kvůli válce na Ukrajině raketovému růstu nákladů a zpřetrhání dodavatelsko-odběratelských vztahů a mimořádnému zpřísnění požadavků na welfare. V této nelehké situaci jim navíc vláda vyhrožuje škrty v dotačních podporách, které by měly za následek další snížení soběstačnosti Česka v produkci drůbežího masa a vajec. Čeští drůbežáři zřejmě již letos pocítí krácení národních dotačních podpor a mluví o dalším zhoršení situace v následujících letech,“ uvedl prezident Agrární komory České republiky Jan Doležal.

Tuzemští chovatelé drůbeže jsou na domácím trhu malými hráči. Dominují mu velké obchodní řetězce, které tlačí své dodavatele do co nejnižších cen, které jim nepokryjí ani náklady na produkci. Přesto zvyšují ceny pro zákazníky a zákaznice, kteří zdražení svatomartinské husy pocítí během nákupu ještě výrazněji než loni. Podle informací z trhu stojí chlazená husa domácího původu od 250 korun za kilogram.

6. listopadu 2023 6:00 Čas čtení 4:27 Smažák je ultimátní prasárna, proto ho Češi a Češky tak milují. Kde dělají nejlepší v Praze? Smažák je ultimátní prasárna, proto ho Češi a Češky tak milují. Kde dělají nejlepší v Praze?

Jako levnější řešení označuje Agrární komora nákup zahraniční produkce z dovozu. Většinou jde o zmrazenou drůbež, která ale nedosahuje nadstandardních kvalitativních parametrů jako tuzemské husy. Dovezená zvířata navíc nejsou vykrmována tradičním způsobem v kombinaci s pastvou. Nedostatků v kvalitě si v poslední době všímá také Státní zemědělská a potravinářská inspekce, která v říjnu upozornila na případy salmonely v kuřecím mase ze zahraničí. 

Cena se zvýšila i v restauracích. Za svatomartinské menu, které tradičně tvoří husí kaldoun a stehno s variací knedlíků, si letos lidé v restauracích proti minulému roku připlatí pět až sedm procent. Ve větších městech bude cena začínat na 500 korunách za osobu, v menších městech na 400 korunách. Pro ČTK to řekl Luboš Kastner z Českého gastronomického institutu.

19. října 2023 8:10 Čas čtení 1:11 Komu chutná, tomu se lépe daří, ukazuje studie. Jak mají spokojená bříška Češi a Češky? Komu chutná, tomu se lépe daří, ukazuje studie. Jak mají spokojená bříška Češi a Češky?
Domů
Sdílet
Diskuse