Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Anna Peclová
13. listopadu 2023 12:13
Čas čtení 0:34

Čecha evakuovali z Pásma Gazy. Dalších devět ale na transport čeká

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Čecha evakuovali z Pásma Gazy. Dalších devět ale na transport čeká
Zdroj: TASR/AP

Z Pásma Gazy se podařilo evakuovat jednoho českého občana a jeho rodinného příslušníka. Na odchod do Evropy čeká dalších nejméně devět osob s vazbami na Česko.

„Mohu potvrdit, že jeden český občan a jeho rodinný příslušník úspěšně překročili hraniční přechod z Gazy a v tuto chvíli se nacházejí v Egyptě,“ řekl ministr zahraniční Jan Lipavský novinářům před schůzkou ministrů zahraničí zemí Evropské unie. Vzhledem k citlivosti údajů nechce ministerstvo upřesňovat, o koho jde. 

V Gaze eviduje ministerstvo dalších devět osob s vazbou na Česko, které mají také zájem o evakuaci.

„Návrat z Egypta do Česka už je jednodušší úkol než z Gazy do Egypta, na to my se v tuto chvíli soustředíme,“ odpověděl Lipavský na dotaz, zda bude česká diplomacie nadále pomáhat s jejich návratem.

Hraniční přechod Rafáh je jediným místem, kterým lze oblast opustit. V neděli bylo do Egypta evakuováno 826 držitelů zahraničních pasů. O pondělním přechodu zatím informace k dispozici nejsou. Přes tento přechod se do egyptských nemocnic také převáží někteří zranění Palestinci ze severní části Pásma Gazy.

Domů
Sdílet
Diskuse