Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
16. listopadu 2023 v 14:12
Čas čtení 0:42

V Česku vznikl první pohotovostní štáb pro řešení problematických vlků

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
V Česku vznikl první pohotovostní štáb pro řešení problematických vlků
Zdroj: Michael LaRosa, Unsplash

V loňském roce bylo v Česku zaznamenáno 24 vlčích teritorií. Kvůli možnému nebezpeční vznikl v Moravskoslezském kraji první pohotovostní štáb pro řešení problematických vlků.

Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky (AOPK ČR) zřídila první pohotovostní štáb pro řešení problematických vlků pro území regionálních pracovišť Správy CHKO Poodří a Správy CHKO Beskydy.

Pohotovostní štáb byl ustaven k 1. listopadu na základě souhlasu Ministerstva životního prostředí. Bude koordinovat postup vůči konkrétním jedincům vlka. Stálými členy štábu jsou zástupci a zástupkyně AOPK ČR, Krajského úřadu Moravskoslezského kraje, Policie ČR, Krajské veterinární správy Moravskoslezského kraje a Českomoravské myslivecké jednoty.

11. září 2023 v 17:00 Čas čtení 0:11 KVÍZ: Blboun nejapný, jednorožec i okapi. Víš, ke kterým zemím patří tato národní zvířata? KVÍZ: Blboun nejapný, jednorožec i okapi. Víš, ke kterým zemím patří tato národní zvířata?

Pokud AOPK ČR vyhodnotí stav jako situaci vyžadující pozornost, začne pohotovostní štáb pracovat. Připraví plán pro konkrétní situaci a konkrétní problematické jedince a zajistí realizaci nezbytných opatření.

vlk
Zdroj: Český svaz ochránců přírody/Martin Duľa, Mendelova univerzita

Na Jablunkovsku vlci opakovaně překonávají zabezpečení hospodářských zvířat a od 2. května AOPK ČR eviduje v oblasti na 25 útoků na hospodářská zvířata.

Návrat vlků do České republiky je velmi kontroverzním tématem. Jedni se z nového druhu v divoké přírodě radují, druzí mají strach. Riziko napadení člověka je však minimální. „Důležité je nepanikařit. Pravděpodobně vás bude pár sekund pozorovat a vyhodnocovat, co jste zač. Poté určitě odběhne,“ uvádí koordinátorka vlčích hlídek Barbora Černá z Hnutí DUHA Šelmy v rozhovoru pro Refresher.

Domů
Sdílet
Diskuse