Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
19. listopadu 2023 17:00
Čas čtení 4:21

„Bojujeme za to, aby na nás nějaký svět zbyl.“ Studentstvo po celém Česku stávkovalo kvůli klimatické krizi

Kategorie:
Reportáže
Uložit Uložené
„Bojujeme za to, aby na nás nějaký svět zbyl.“ Studentstvo po celém Česku stávkovalo kvůli klimatické krizi
Zdroj: Anna Peclová

Univerzity za klima uspořádaly další stávku. Vytyčily tři požadavky vládě. Demonstraci zakončil v pátek pochod centrem na Albertov. Ze strany veřejnosti se mladí setkali s podporou i nepochopením. Dle některých narušili oslavy 17. listopadu.

Protest probíhal od 15. do 17. listopadu již potřetí v Praze, Brně, Olomouci, Hradci Králové a Pardubicích. Studentstvo v něm bojovalo za přijetí klimatického zákona, zavedení občanských shromáždění a řízení ekonomiky podle jiného indikátoru než HDP. Stávka se od loňského roku velmi rozrostla. V Praze se zapojilo 22 fakult z devíti univerzit, účast byla rekordní. Znepokojení současnou klimatickou situací bylo znát z tváří všech přítomných.

stávka za klimastávka za klimastávka za klimastávka za klima
Zobrazit galerii
(17)

Situace se zhoršuje, tvrdí studentstvo

„O změnách klimatu mluvíme desítky let a situace se stále zhoršuje. Letos jsme zažili smrtící vlny veder, zatímco světové emise dále rostou. Stávkou chceme dát najevo naši frustraci ze současného přístupu k nejzásadnějšímu problému naší doby. Nevidíme smysl v chození do školy ve chvíli, kdy míříme stále jistěji k rozpadu společnosti důsledkem klimatické krize,“ komentuje stávku jeden z jejích mluvčích Jan Voves.

„Současný systém upřednostňuje zisky oligarchů profitujících ze spalování fosilních paliv před zájmy běžných lidí. Proto chceme apelovat na širokou společnost a podpořit ji, aby prosazovala pozitivní změny ve svém okolí,“ dodává Tereza Martinovská, další z mluvčích.

stávka
Zdroj: Anna Peclová/Refresher

Studenti a studentky se během stávky nezúčastnili výuky a místo toho protestovali v prostorách fakult. Chtěli tím upozornit na hrozbu klimatické krize a udržitelnost ekonomiky. Na mrtvé planetě totiž není koho učit, jak hlásal jeden z transparentů vystavených na fakultě, který se ukázal i v pátečním závěrečném pochodu. V rámci programu proběhly přednášky, workshopy i koncerty.

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse