Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
15. prosince 2023 12:05
Čas čtení 0:38

Od ledna vzroste oblíbený příspěvek o 50 tisíc korun. Novelu teď podepsal prezident

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Od ledna vzroste oblíbený příspěvek o 50 tisíc korun. Novelu teď podepsal prezident
Zdroj: Unsplash/Aditya Romansa/volně k užití (ilustrační foto)

Od ledna bude rodičovský příspěvek 350 tisíc korun . Růst bude platit pouze na děti narozené od 1. ledna 2024. Novelu zákona v pátek podepsal prezident Petr Pavel.

Příspěvky se zvyšují kvůli nárůstu inflace. Růst rodičovské by měl odpovídat polovině inflace zaznamenané od doby, kdy dávky rostly naposledy, tedy od ledna 2020 do letošního března. Výsledné navýšení o 50 tisíc korun by mělo odpovídat nárůstu o 16,5 procenta.

Dávky na jedno dítě jsou do konce tohoto roku 300 tisíc korun, od příštího roku to pro děti narozené od 1. 1. 2024 bude 350 tisíc korun. Změní se také hodnota rodičovského příspěvku na dvojčata a vícerčata. Ze 450 tisíc korun bude nově 525 tisíc korun, dávka se tedy zvýší o 75 tisíc korun. Stát bude rodičům nově přispívat pouze po dobu tří let, nikoli čtyř, jako tomu bylo doposud. Předloha má zároveň zjednodušit komunikaci s úřady práce. 

Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) změny státní rozpočet vyjdou příští rok na zhruba 400 milionů korun, o rok později se bude jednat o 2,2 miliardy. V roce 2026 půjde o čtyři miliardy korun a v dalších letech o 5,5 miliardy korun.

Domů
Sdílet
Diskuse