Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
15. prosince 2023 v 15:26
Čas čtení 0:53

Prince Harryho odposlouchávala britská média, dostane obří odškodné

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Prince Harryho odposlouchávala britská média, dostane obří odškodné
Zdroj: TASR/AP

Princ Harry vyhrál soudní spor s vydavatelstvím Mirror Group Newspapers (MGN). Celý proces mezi vévodou ze Sussexu a vydavatelstvím, jehož součástí jsou listy Daily Mirror, Sunday Mirror a Sunday People, trval sedm týdnů.

Soudce rozhodl, že MGN odposlouchávalo telefon britského prince Harryho. Dle informací deníku The Guardian měl být jeho telefon hacknutý v letech 2006 až 2011. „Soud rozhodl, že ve všech třech novinových titulech skupiny Mirror –⁠ Mirror, Sunday Mirror a People –⁠ byla po více než deset let běžně a ve velkém rozsahu prováděna nezákonná a trestná činnost. V tomto případě nejde jen o hackerství –⁠ jde o systémovou praxi nezákonného a otřesného chování, po němž následovalo utajování a ničení důkazů, jehož šokující rozsah může být odhalen pouze v tomto řízení,“ sdělil jeho právník.

Soud analyzoval 33 článků týkajících se vévody ze Sussexu publikovaných listy vydavatelství MGN. Zjistil, že 15 z nich obsahovalo nezákonně shromážděné informace z mobilu prince Harryho, kterému za to bylo přiznáno odškodné ve výši 140 600 liber (v přepočtu čtyři miliony korun). Výsledkem soudu je také fakt, že odposlouchávání telefonů bylo ze strany Mirror Group Newspapers rozšířené a běžné po mnoho let. 

Omluva vydavatelství

Vydavatelství se omluvilo a prý za své činy převzalo plnou odpovědnost. Mluvčí skupiny Mirror tvrdí: „Vítáme dnešní rozsudek, který dává podniku potřebnou jasnost, aby mohl pokračovat v událostech, které se odehrály před mnoha lety. V případech, kdy došlo k historickému pochybení, se bezvýhradně omlouváme, převzali jsme plnou odpovědnost a zaplatili odpovídající odškodnění.“

Harry vede dvě samostatné žaloby kvůli hackerství také proti vydavateli listů The Sun a Daily Mail.

Domů
Sdílet
Diskuse