Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
3. ledna 2024 v 7:13
Čas čtení 0:28

Na jihu Čech se objevila ptačí chřipka. Nakažené byly slepice

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Na jihu Čech se objevila ptačí chřipka. Nakažené byly slepice
Zdroj: Státní veterinární správa ČR

Zhruba po osmi měsících se v Česku opět objevila ptačí chřipka. Veterináři potvrdili nákazu u deseti uhynulých slepic v Horních Slověnicích na Českobudějovicku.

Hejno původně tvořila třicítka ptáků, zbylá zvířata veterináři utratí. V okolí obce se podle serveru iDnes.cz nachází velké množství rybníků, které obývají divoké kachny. 

13. prosince 2022 v 16:15 Čas čtení 1:05 Státní veterinární správa zakázala kvůli ptačí chřipce venkovní chov drůbeže. V těchto krajích je nejvíce ohnisek Státní veterinární správa zakázala kvůli ptačí chřipce venkovní chov drůbeže. V těchto krajích je nejvíce ohnisek

Podle ústředního ředitele Státní veterinární správy Zbyňka Semeráda úřad využije nedávnou novelizaci evropské legislativy. „Nevymezí okolo zasaženého chovu uzavřená pásma a v nich nebude vyhlašovat mimořádná veterinární opatření,“ uvedl Semerád pro iDnes.cz. Díky tomuto kroku zůstane Česku status země, ve které se ptačí chřipka oficiálně nevyskytuje.

Poprvé od loňského května 

V loňském roce se v Česku objevilo 23 ohnisek nákazy, a to mezi drůbeží a ptáky drženými v zajetí. Zatím poslední ohnisko se objevilo loni v květnu v Kladně-Švermově. Na konci července pak Světová zdravotnická organizace zařadila Česko mezi země bez nákazy ptačí chřipkou. 

Domů
Sdílet
Diskuse