Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
3. ledna 2024 v 13:11
Čas čtení 1:15

V BBC léta špehovala agentka Státní bezpečnosti z Československa. Slovenské mutaci šéfovala až do roku 2005

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
V BBC léta špehovala agentka Státní bezpečnosti z Československa. Slovenské mutaci šéfovala až do roku 2005
Zdroj: Getty Images/Scott Barbour

Z archivních informací vyplývá, že pro britskou vysílací společnost BBC dlouhá léta pracovala agentka Státní bezpečnosti (StB). Bývalá redaktorka československé a později slovenské verze Terézia Javorská ve společnosti skončila až v roce 2005.

O případu informoval server Hlídací pes, který na základě zjištění britského deníku Daily Mail popsal průběh naverbování redaktorky do služeb StB. Terézia Javorská údajně přijala nabídku stát se agentkou „na jedné koktejlové party“. 

9. února 2023 v 8:30 Čas čtení 4:14 Takto StB naverbovala v Československu 50 psychiatrů, kteří zdravé lidi posílali do ústavů. Na rozkaz jim vymysleli diagnózy Takto StB naverbovala v Československu 50 psychiatrů, kteří zdravé lidi posílali do ústavů. Na rozkaz jim vymysleli diagnózy

Javorská pracovala pro StB pod krycím jménem „Vora“. Díky své novinářské práci disponovala přístupem k zajímavým informacím, které se týkaly britského politického prostředí i československých uprchlíků, kteří s BBC v mnoha případech spolupracovali.

Předávala informace o politice i uprchlících

Podle zápisu řídícího důstojníka z prosince 1985, z něhož Daily Mail cituje, předávala Javorská komunistické policii zajímavé informace. „Do dnešního dne jsme s ní uskutečnili třináct schůzek, na kterých nám předala informace o československých emigrantech v zemi a jejich aktivitách a také o stavu české a slovenské sekce BBC,“ stojí v dokumentu.

2. listopadu 2023 v 16:24 Čas čtení 0:51 VIDEO: Reportéra BBC okradli během živého vstupu. Jeho reakce je k nezaplacení VIDEO: Reportéra BBC okradli během živého vstupu. Jeho reakce je k nezaplacení

Javorská se na britské ostrovy dostala poprvé v roce 1969 jako au-pair. V Londýně následně absolvovala vysokou školu, v BBC začala pracovat v roce 1976. Nejprve působila v rozhlasové stanici BBC World Service, následně se dostala na přední pozice v československé sekci.

Podporovala Mečiara 

Její bývalý kolega, novinář Jan Bednář, popsal Javorskou pro server Hlídací pes jako svéráznou osobu, s níž byly konflikty a která nebyla mezi ostatními pracovníky příliš oblíbená. „Později, po roce 1989, byla hodně promečiarovsky (Vladimír Mečiar, bývalý slovenský premiér z let 1992–1998, pozn. red.) orientovaná, její názory i některá rozhodnutí jsem považoval za absurdní, byla slovenská nacionalistka,“ doplnil. 

17. listopadu 2023 v 9:00 Čas čtení 2:12 Milena zažila tři politické režimy. Za dob komunismu pomáhala politickým vězňům a odmítla spolupráci s StB (Hlubiny) Milena zažila tři politické režimy. Za dob komunismu pomáhala politickým vězňům a odmítla spolupráci s StB (Hlubiny)

Jak uvádí Daily Mail, podle bezpečnostních expertů se jedná o první známý příklad infiltrování zahraničního agenta do BBC od začátku studené války. Terézii Javorské je nyní 73 let, v posledních letech se nachází v kómatu po dopravní nehodě. Její rodinní příslušníci žádost Daily Mailu o komentář odmítli. 

Domů
Sdílet
Diskuse