Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
16. ledna 2024 v 12:41
Čas čtení 0:50

Inspekce varovala před touto vietnamskou sekanou, obsahuje nebezpečné bakterie

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Inspekce varovala před touto vietnamskou sekanou, obsahuje nebezpečné bakterie
Zdroj: Canva/volně k užití

Tuhle sekanou raději nejez, obsahuje bakterie zvané listeria. Co to znamená? Jak se přítomnost listerií v těle projevuje? A kdo může mít sekanou doma?

Bakterie při kontrole odhalili veterinární inspektoři ze Středočeského kraje, celá šarže byla tou dobou však už vyprodaná. Odběrateli a koncovými zákazníky byli hlavně příslušníci vietnamské komunity na Rakovnicku a v Praze. Provozovateli bylo nařízeno výrobu sekané pozastavit, musí také provést sanitaci provozu a doložit její účinnost následným odběrem stěrů.

Ve vietnamské sekané se totiž vyskytují listerie, které způsobují onemocnění listerióza. To se může projevit klidně až několik dní či týdnů po pozření bakterie. Mezi její běžné příznaky patří horečka, bolest svalů a průjem. U některých jedinců se může projevit i závažněji, například meningitidou nebo sepsí (otravou krve). K její léčbě se většinou používají antibiotika, někdy je potřeba i hospitalizace.

Vietnamská sekaná obsahující bakterie listeria.
Vietnamská sekaná obsahující bakterie listeria. Zdroj: Státní veterinární správa ČR

Zdravý jedinec se s pozřením nižší dávky listerií většinou vypořádá bez problémů, mezi rizikové skupiny patří osoby s poruchami imunity, osoby HIV pozitivní, novorozenci, starší lidé nebo těhotné ženy. Listerióza může totiž poškodit plod nebo vést k předčasnému porodu či potratu. 

3. května 2024 v 16:55 Čas čtení 1:36 Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš? Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš?

„Spotřebitelé, kteří by výrobek, jehož datum minimální trvanlivosti končí o následujícím víkendu, měli doma, by jej rozhodně neměli konzumovat. Mohou jej vrátit v místě prodeje,“ upozornil mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Identifikace výrobku:
Název: sekaná (Chá Chien), masný výrobek tepelně opracovaný, balený ve vakuu
Výrobce: AD Výroba potravin, s. r. o.; Bukov u Hořoviček; Hořovičky
Balení: 500 g
Datum výroby: 11. 12. 2023
Datum minimální trvanlivosti: 14. 1. 2024
Domů
Sdílet
Diskuse