Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
ČTK Ondřej Mrázek
25. ledna 2024 8:14
Čas čtení 1:06

Patříme vůbec ještě na Západ? Bartoš se opřel do Senátu za neschválení Istanbulské úmluvy

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Patříme vůbec ještě na Západ? Bartoš se opřel do Senátu za neschválení Istanbulské úmluvy
Zdroj: Česká pirátská strana

Senát ve středu večer těsnou většinou neschválil Úmluvu Rady Evropy o prevenci a potírání násilí na ženách a domácího násilí.

Pro souhlas s její ratifikací bylo jen 34 ze 71 přítomných senátorů, k přijetí chyběly dva hlasy. Schvalování předcházela téměř sedmihodinová debata, v níž se střetli zastánci a odpůrci úmluvy.

24. ledna 2024 14:06 Čas čtení 0:22 Policisté objasnili smrt dvou lidí na Černém Mostě Policisté objasnili smrt dvou lidí na Černém Mostě

Česko tak bude patřit mezi menšinu zemí, které takzvanou Istanbulskou úmluvu sice podepsaly, ale neratifikovaly. O souhlasu s úmluvou, která vyvolává spory mezi liberální a konzervativní částí společnosti, měla rozhodovat také sněmovna, s ohledem na postoj Senátu už dokument zřejmě projednávat nebude.

K dosažení souhlasného postoje horní parlamentní komory s úmluvou nepomohl ani odpolední apel prezidenta Petra Pavla, ani závěrečné emotivní vystoupení předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS). Úmluvu podle záznamu hlasování podpořili především členové senátorských klubů Starostů a SEN21 s Piráty spolu s 11 členy klubu ODS a TOP 09 a jednotlivci z dalších frakcí. Proti byli většinově lidovečtí senátoři, členové klubu ANO a SOCDEM s 15 členy klubu ODS a TOP 09 a všemi třemi nezařazenými senátory.

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) označil rozhodnutí Senátu za „mezinárodní ostudu“. Z Istanbulské úmluvy se podle ministra udělal strašák „tradičních“ českých rodin a i přes velké úsilí podporovatelů úmluvy se už kormidlo nepodařilo otočit.

„Fakt mě to štve a mrzí, protože dáváme ženám a dívkám velmi špatný signál, že nepovažujeme za potřebné chránit oběti domácího násilí,“ dodal.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Ivan Bartoš (@pirativanbartos)

Ostrou kritiku Senátu a některých parlamentních stran si neodpustil ani předseda Pirátů Ivan Bartoš. Ten pozdě v noci natočil na instagram příspěvek, ve kterém vyčítá, že v době diskutabilních trestů v případech znásilnění a sexuálního násilí na ženách nejsou některé strany zjevně schopné dostát svým slibům a skutečně bránit ty nejzranitelnější z nás. Video zakončil zamyšlením, jestli ještě vůbec patříme k Západu.

Domů
Sdílet
Diskuse