Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
5. února 2024 v 17:35
Čas čtení 0:39

Dojde k výpadku internetu? Húsíové hrozí poškozením optických kabelů v Rudém moři

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Dojde k výpadku internetu? Húsíové hrozí poškozením optických kabelů v Rudém moři
Zdroj: Wikimedia Commons / volně k užití

Húsíové varují svět před poničením datových kabelů, které spojují nejen Asii s Evropou.

Na aplikaci Telegram zveřejnil kanál spojený s Húsíi mapu kabelů, které vedou Rudým mořem. Pod mapkou stála výhrůžka: „Toto je mapa mezinárodních kabelů propojujících všechny oblasti světa po moři. Vypadá to, že Jemen je na strategickém místě, když internetové kabely spojující nejen země, ale celé kontinenty vedou okolo něj.“

5. února 2024 v 13:45 Čas čtení 0:30 Máš v telefonu tyhle appky? Ihned si je smaž, špehují tě Máš v telefonu tyhle appky? Ihned si je smaž, špehují tě

Odhaduje se, že Rudé moře přenáší asi 17 procent světového internetového provozu. Nejdůležitějším ze 16 kabelů je 25 tisíc kilometrů dlouhý AE-1, který spojuje jihovýchodní Asii, Afriku a Evropu. Společnost Yemen Telecom uvedla, že během několika posledních let přesvědčovala mezinárodní telekomunikační společnosti, aby s Húsíi neměly žádné styky, protože by to teroristické skupině mohlo přinést informace o tom, jak podmořské kabely fungují. 

Bezpečnostní analytici z Gulf Security Forum už minulý týden uvedli, že jsou kabely v bezpečí právě díky technické nerozvinutosti Húsíů. Sice dokážou střílet, ale postrádají ponorky, které jsou potřebné k tomu, aby na kabely dosáhly. Některé kabely jsou však v hloubce jen sta metrů, což znamená, že pro ně není třeba vysoce odolných podvodních plavidel. 

Domů
Sdílet
Diskuse