Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Karolína Fejtová
9. února 2024 11:06
Čas čtení 0:49

Známá aerolinka chce vážit cestující. Na sociálních sítích sklízí kritiku

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Známá aerolinka chce vážit cestující. Na sociálních sítích sklízí kritiku
Zdroj: Wikimedia Commons/volně k užití

Data, která bude společnost Finnair sbírat v únoru, dubnu a květnu tohoto roku, použije pro lepší určení vzletové hmotnosti svých letadel. Každé letadlo má totiž stanovenou maximální hmotnost pro zajištění bezpečného vzletu, kterou nemůže překročit.

Celková hmotnost letadla zahrnuje hmotnost samotného dopravního prostředku, paliva, odbavených zavazadel a nákladu, palubního stravování, vodních nádrží a samozřejmě cestujících. Letecké společnosti znají váhu všech aspektů kromě hmotnosti zákazníků a jejich příručních zavazadel. Prozatím si ji vypočítávají pomocí průměrných hmotností potvrzených Úřadem pro civilní letectví. 

9. února 2024 8:59 Čas čtení 0:47 Zemědělci se chystají zablokovat Prahu traktory. Inspiraci berou z Francie Zemědělci se chystají zablokovat Prahu traktory. Inspiraci berou z Francie

Dobrovolnost a anonymita

„Vážíme pouze dobrovolníky společně s jejich příručními zavazadly. Při měření nepožadujeme osobní údaje, do databáze je zaznamenán pouze věk, pohlaví, cestovní třída a celková hmotnost zákazníka a příručního zavazadla. Neshromažďujeme žádné informace, které by umožnily identifikaci účastníků,“ řekla Satu Munnukka, vedoucí pozemních procesů ve Finnair. Vážení se zatím zúčastnilo asi 500 cestujících.

Rozhodnutí aerolinky se na sociálních sítích nesetkalo s dobrým ohlasem. Jedna žena napsala, že s Finnair cestovat nebude, protože nechce, aby ji „zatracená“ letecká společnost zostouzela, že je tlustá. Další uživatelé se obávají, že by tímto krokem mohli být stigmatizováni cestující s nadváhou.

Společnost Finnair dobrovolné vážení praktikovala už v roce 2017. Tehdy si chtěla ověřit, nakolik přesné jsou její odhady celkové hmotnosti letadla.

Domů
Sdílet
Diskuse