Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
9. února 2024 8:59
Čas čtení 0:47

Zemědělci se chystají zablokovat Prahu traktory. Inspiraci berou z Francie

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Zemědělci se chystají zablokovat Prahu traktory. Inspiraci berou z Francie
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Asociace samostatných odborů a někteří zemědělci se 19. února zúčastní protestu v Praze. Hlavní město by mohlo zablokovat až tisíc traktorů.

„Bude to velký protest. Máme zabrané Malostranské náměstí na čtyři dny, počítáme s tím, že přijede tisíc a víc traktorů,“ řekl webu Novinky.cz Zdeněk Jandejsek, mluvčí protestu, předseda představenstva zemědělského holdingu Rabbit a bývalý prezident Agrární komory ČR. Protesty požadují odstoupení vlády od green dealu, ceny elektřiny za dvě koruny za kilowatthodinu nebo i odstoupení vlády samotné.

Asociace samostatných odborů chce blokací Prahy upozornit hlavně na špatně nastavenou dotační politiku, nevyrovnanou práci na evropském trhu a energetickou krizi. Inspirace je přitom zjevná a vychází z nedávných protestů ve Francii. 

8. února 2024 17:30 Čas čtení 0:39 PŘEHLED: Tihle dopravci se podle průzkumu nejméně zpožďují PŘEHLED: Tihle dopravci se podle průzkumu nejméně zpožďují

Agrární komora ČR se nezúčastní

Největší zemědělská organizace Agrární komora ČR se blokace nezúčastní. Její vedení rozhodlo, že celorepublikové protesty odloží do 1. března. Ministr zemědělství Marek Výborný má totiž do tohoto data předložit návrh řešení. Pokud tak neučiní, Agrární komora ČR vyzve zemědělce k protestům. Stejný postoj sdílí i Zemědělský svaz ČR.

Ministerstvo s některými organizacemi opravdu jednat bude. Nejedná se však o žádnou z těch, které se na protest 19. února chystají. „Pan Jandejsek zastupuje skupinu, kde se pohybují lidé kolem dezinformační scény. S ním je zbytečné jakoukoliv debatu vést,“ okomentoval ministr pro Novinky.cz iniciativu protestů. 

Protestů se nezúčastní ani Českomoravská konfederace odborových svazů nebo Asociace soukromých zemědělců.

Domů
Sdílet
Diskuse