Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
24. února 2024 10:35
Čas čtení 0:47

Lídři EU odsoudili dva roky války, teroru a násilí na Ukrajině

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Lídři EU odsoudili dva roky války, teroru a násilí na Ukrajině
Zdroj: TASR/AP/Vadim Ghirda

Podle jejich slov Rusko a jeho vedení nesou výhradní odpovědnost za tuto válku, její globální důsledky a za spáchané závažné zločiny.

Předseda Evropské rady Charles Michel, šéfka Evropské komise Ursula von der Leyen, předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsol a šéf diplomacie EU Josep Borrell si v pátek ve společném prohlášení připomněli druhé výročí rozsáhlé agresivní války Ruska proti Ukrajině.


Lídři EU připomněli, že válka je ve zjevném rozporu s mezinárodním právem a Chartou OSN a že to byly „dva roky násilí, brutality, teroru a ničení“. O tom svědčí i hrozné události v Boroďance, Buči či Mariupolu, ale i přes všechna zvěrstva a utrpení, které byly způsobeny, se Ukrajina drží. Informuje o tom zpravodaj TASR.

Podle jejich slov Rusko a jeho vedení nesou výhradní odpovědnost za tuto válku, její globální důsledky a za spáchané závažné zločiny. Upozornili, že po dosavadních balících sankcí proti Rusku a těm, kteří se podíleli na válce, je Unie připravena zvýšit tlak na Moskvu, aby omezila svou schopnost vést válku, a bude pokračovat v cílených akcích na další izolaci Ruska na mezinárodních fórech.

Prohlásili také, že Unie bude pokračovat ve svých snahách ukončit válku a ve své silné politické, vojenské, finanční, hospodářské, diplomatické a humanitární podpoře s cílem pomoci Ukrajině bránit se, chránit své obyvatele, města a kritickou infrastrukturu, obnovit územní celistvost a vrátit zpět tisíce deportovaných dětí.

Domů
Sdílet
Diskuse