Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
TASR
2. března 2024 13:10
Čas čtení 1:14

Pohřeb Alexeje Navalného doprovázely rozsáhlé zásahy, policie zadržela více než 100 lidí po celé zemi ​

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Policie zadržela přes 100 lidí v 19 městech po celé zemi.

V den pohřbu ruského opozičního politika Alexeje Navalného bylo v různých městech Ruska zadrženo více než 100 lidí. V sobotu o tom informovala britská stanice BBC, která se odvolala na údaje lidskoprávního projektu OVD-Info, který monitoruje počty zadržených během protestů a poskytuje jim právní pomoc.

Zadrželi nejméně 104 lidí

OVD-Info upřesnil, že k 01:15 hodin moskevského času v souvislosti s pohřbem Navalného policie zadržela v 19 ruských městech nejméně 104 lidí.


K většině zadržení (více než 20) došlo ve městě Novosibirsk. V Moskvě v pátek policisté zajistili 15 lidí, přičemž tři z nich strávili noc v cele v okrese Marjino. Další zadržený byl přes noc ponechán na policejním oddělení ve čtvrti Bratejevo, ve které se nachází Borisovský hřbitov, kde byl Navalnyj pohřben.


V sibiřském městě Omsk bylo zadrženo 15 lidí a 10 dalších v Jekatěrinburgu.
V Kazani policie zadržela nejméně osm osob, přičemž sedm z nich strávilo noc v cele policejního zajištění.


Pět lidí bylo hlášeno z města Voroněž, po čtyřech v Astrachani a Nižním Novgorodu, tři osoby v Petrohradě. K zadržením došlo i v Murmansku, Čeljabinsku, Vladikavkazu, Ulan-Ude a dalších městech.

Alexej Navaľnyj
Zdroj: TASR/AP

Podle úřadů Navalnyj zemřel přirozenou smrtí

Podle úřadů Navalnyj zemřel 16. února ve vězeňském táboře za polárním kruhem. Ruská vězeňská služba tvrdí, že se mu na procházce udělalo náhle nevolno, ztratil vědomí a oživit se ho nepodařilo vězeňským zdravotníkům ani přivolaným záchranářům.


V jeho úmrtním listu se uvádí, že zemřel přirozenou smrtí. Příbuzní a spolupracovníci Navalného i západní politici viní z jeho smrti ruského prezidenta Vladimira Putina.

Tělo nechtěli vydat příbuzným

Po smrti Navalného jeho příbuzní a podporovatelé několik dní žádali ruské vedení i samotného Putina o vydání těla, aby ho mohli důstojně pohřbít. Nakonec se tak stalo až minulou sobotu 24. února.


Pohřební obřad se uskutečnil v pátek 1. března v moskevské čtvrti Marjino, kde Navalnyj s rodinou bydlel. Pohřben je na Borisovském hřbitově v sousední čtvrti Bratejevo.

Navaľnyj
Zdroj: TASR/AP
Domů
Sdílet
Diskuse