Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
8. března 2024 15:15
Čas čtení 1:38

Kompletní přehled preventivních prohlídek pro ženy. Na co nezapomínat?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Kompletní přehled preventivních prohlídek pro ženy. Na co nezapomínat?
Zdroj: Freepik/@ bearfotos/na voľné použitie

Gynekolog, mamograf i pravidelné samovyšetření prsou a znamének. Nezisková organizace Loono radí, na co by ženy a dívky neměly zapomínat v rámci prevence. Prohlídky, které zachraňují životy, si mohou nadělit klidně k Mezinárodnímu dni žen.

„Pravidelné návštěvy preventivních prohlídek a screeningových programů mohou ženám
pomoci odhalit potenciální problémy včas, což jim může nejen zachránit život, ale rovněž ušetřit mnoho stresu, bolesti i finančních nákladů. Prevence je důležitým krokem k péči o zdraví a kvalitu života. Čas investovaný do ní se nám v budoucnu mnohonásobně vrátí,“ říká zakladatelka neziskové organizace Loono MUDr. Kateřina Šédová.

Přehled prevence pro ženy:

Každá žena by měla od 19 let docházet v rámci prevence jednou za dva roky k praktickému lékaři a od 15 let jednou ročně navštívit gynekologii, kde jí doplní rodinnou i osobní anamnézu, vyšetří pohmatem i za použití gynekologických zrcadel a v rámci screeningu odeberou stěr z děložního čípku na cytologické vyšetření.

7. března 2024 17:51 Čas čtení 0:44 Známý obchodní řetězec opět obdržel nejvíce pokut. Zákazníky prý systémově okrádá Známý obchodní řetězec opět obdržel nejvíce pokut. Zákazníky prý systémově okrádá

Pokud jsou výsledky cytologie negativní, provádí gynekolog ve věku 35, 45 a nově také 55 let ženám screeningový HPV test.


Alespoň jednou ročně by pak měly ženy zajít také k zubaři*zubařce. Tam vyšetří stav jejich
chrupu, dásní a dalších tkání v ústech a poučí o ústní hygieně. Jednou za dva roky ženy čeká velký rentgen zubů, další pak podle potřeby. Preventivně se rovněž pátrá po možných
přednádorových projevech v dutině ústní.


Jednou ročně doporučuje Loono zajít také na prohlídku na oční a na dermatologii kvůli vyšetření kůže a kontrole znamének dermatoskopem. Doma by si pak měly ženy jednou měsíčně znaménka samovyšetřovat. Jsou znaménka asymetrická? Mají nepravidelné okraje? Jsou modrá, černá nebo vícebarevná? Je jejich průměr větší než šest milimetrů? Mění se v čase? Při potížích by měly k dermatologovi nebo dermatoložce zajít ihned.

Jednou měsíčně by si měly ženy zkontrolovat také svá prsa. Loono připravilo videonávod,
který je tímto samovyšetřením provede:

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse