Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
7. března 2024 17:51
Čas čtení 0:44

Známý obchodní řetězec opět obdržel nejvíce pokut. Zákazníky prý systémově okrádá

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Známý obchodní řetězec opět obdržel nejvíce pokut. Zákazníky prý systémově okrádá
Zdroj: Freepik

Kverulant.org si od České obchodní inspekce (ČOI) vyžádal informace o pravomocných pokutách uložených obchodním řetězcům. Na prvním místě opět skončil řetězec Penny.

ČOI za třetí čtvrtletí roku 2023 uložila celkem 42 pokut ve výši necelých tří milionů. Více než polovinu z nich vyměřila řetězci Penny, který zaplatil 1,7 milionu korun.

6. března 2024 16:05 Čas čtení 0:40 Oblíbený nákupní řetězec projde zásadní proměnou. Má nové logo, slogan i interiér Oblíbený nákupní řetězec projde zásadní proměnou. Má nové logo, slogan i interiér

Penny zároveň obsadilo celý „stupínek vítězů“ nejvyšších pokut. Zaplatilo nejvyšší pokutu ve výši 600 tisíc korun, druhou nejvyšší za 500 tisíc korun a i třetí v hodnotě 400 tisíc korun. Penny si sankce odneslo mimo jiné za prodej alkoholu mladistvým osobám, dále za cenovky v regálech, na kterých byly uvedeny nižší ceny než na pokladně, anebo také za falešné slevy.

Dalšími řetězci, které dostaly pokuty, byly Tesco, Lidl nebo Kaufland. Za sledované roky 2022 a 2023 ČOI vyměřila pokuty nad 100 tisíc korun v celkové výši 15 milionů korun. Deset sankcí v celkové výši 6,7 milionu dostal řetězec Penny. Často pokutovaný je také Kaufland, kterému byly vyměřeny celkem čtyři miliony korun. Tesco a Lidl je na tom podobně, každý z nich dostal tři pokuty vyšší než 100 tisíc. Podle watchdogové organizace Kverulant je problém, že sankce bývají často nízké, a tak se podvádět vyplatí. V případě Penny se pak podle zdroje Kverulantu jedná o zcela chladnokrevně realizovanou praxi.

Domů
Sdílet
Diskuse