Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Čteš poslední stranu článku:
Kompletní přehled preventivních prohlídek pro ženy. Na co nezapomínat?

Kromě preventivních kontrol by neměly ženy zapomínat ani na screeningové programy.
Vedle již zmiňovaného screeningu rakoviny děložního čípku, ke kterému dochází na
preventivní prohlídce u gynekologa, je pro ně od 45 let určeno mamografické vyšetření
každé dva roky v rámci screeningu rakoviny prsa.

17. května 2024 8:00 Čas čtení 5:02 Bez pečiva z obchodu i sladkostí. Vyřadila jsem ultrazpracované potraviny: zmizelo mi akné, ale měla jsem cukrový „absťák“ Bez pečiva z obchodu i sladkostí. Vyřadila jsem ultrazpracované potraviny: zmizelo mi akné, ale měla jsem cukrový „absťák“

Od 50 let by pak měly ženy absolvovat screening rakoviny tlustého střeva a konečníku,
a to buď prostřednictvím koloskopie každých deset let, nebo testem okultního krvácení ze stolice (TOKS) každé dva roky. Kuřačky pak může lékař*ka vytipovat také na screening rakoviny plic.

Zásadní je ale i primární prevence. „Věnujte čas sobě, dostatečně se hýbejte, jezte zdravě, nekuřte, nepijte alkohol, kvalitně spěte. Zkrátka pečujte o své tělo i o svou duši. Díky zdravému životnímu stylu můžeme předcházet mnoha závažným onemocněním, jako jsou infarkt, mrtvice, cukrovka 2. typu, obezita, ale i některé druhy rakoviny. Zdravý životní styl je také součástí prevence celé řady duševních onemocnění, jako je třeba deprese nebo syndrom vyhoření,“ doplňuje Šédová.

Čti na předchozí straně
Dočetl jsi celý článek
Strana 2 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse