Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Karolína Fejtová
10. března 2024 15:34
Čas čtení 1:02

NOVÝ PRŮZKUM: Hnutí ANO má rekordní podporu, předběhlo SPOLU skoro o dvojnásobek

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
NOVÝ PRŮZKUM: Hnutí ANO má rekordní podporu, předběhlo SPOLU skoro o dvojnásobek
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Agentura Kantar vypracovala pro Českou televizi únorový volební model, který ukazuje rostoucí trend podpory hnutí ANO. Jak si politické strany vedly?

Na prvním místě se v průzkumu, který ukazuje aktuální rozložení politické podpory, umístilo hnutí ANO se 39 procenty. To je o 12 procent víc, než získalo v posledních volbách do Poslanecké sněmovny. Od ledna podpora ANO vzrostla o 3,5 procenta.

Stejně jako hnutí Andreje Babiše voliče získává, koalice SPOLU je ztrácí. V průzkumu získala 20 procent, tedy o osm méně než ve volbách do Sněmovny roku 2021. Piráti se stabilně drží na deseti procentech.

Na čtvrtém místě se s devíti procenty umístilo SPD. Má o procento méně než minulý měsíc, oproti volbám ztratilo půl procenta voličů. Těsně pod ním je STAN se 7,5 procenta. Strana si od ledna polepšila o půl procenta.

Voliči menších stran přechází k ANO

Pod pět procent získaly, a do Sněmovny se tedy nedostaly, strany SOCDEM (dřívější ČSSD) a KSČM se 2,5 procenta. Mimo Sněmovnu zůstávají i Zelení se Svobodnými, kteří získali dvě procenta. „Obecně je tentokrát patrný odliv preferencí od menších stran pohybujících se pod pěti procenty a ANO získalo právě primárně od stran jako SOCDEM, KSČM, Přísaha, Trikolóra nebo PRO,“ cituje ČT24 autory modelu.

17. května 2023 11:00 Čas čtení 3:00 Komentář: Jak pražská ODS obnovila dlouholetou tradici umět se narodit Komentář: Jak pražská ODS obnovila dlouholetou tradici umět se narodit

Pokud procenta převedeme na počet křesel, tak by současná koalice získala 86 mandátů, zatímco opozice 114. Model počítá s tím, že SPOLU kandiduje opět dohromady (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN by do voleb v tomto případě šli sami.

Průzkum se však zabýval i tím, že by strany ze SPOLU kandidovaly samy. ODS by v tomto scénáři získala 14,5 procenta, TOP 09 pět procent a KDU-ČSL dvě procenta. ANO by zůstalo první se 38,5 procenta.

Domů
Sdílet
Diskuse