Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
15. března 2024 v 11:01
Čas čtení 0:40

MAPA: Začíná pylová sezóna. V těchto oblastech hrozí alergikům největší nebezpečí

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
MAPA: Začíná pylová sezóna. V těchto oblastech hrozí alergikům největší nebezpečí
Zdroj: Piqsels/volně k užití

S blížícím se jarem se v Česku naplno rozjíždí pylová sezóna. Mapa ukazuje, kde by si měli alergici dávat největší pozor.

Množství pylu v atmosféře určuje počasí, zejména pak teplota vzduchu, sluneční záření, vítr a atmosférické srážky. Český hydrometeorologický ústav každý den zveřejňuje unikátní mapu, která ukáže části republiky s nejvyšším výskytem pylu v ovzduší. 

Pylový semafor
Zdroj: Český hydrometeorologický ústav

Střední míra ohrožení pylem podle tzv. pylového semaforu aktuálně platí pro Prahu a severní a východní část Středočeského kraje. Dále se jedná o Královéhradecký, Pardubický, Zlínský a části Jihočeského, Olomouckého, Jihomoravského a Moravskoslezského kraje. Na zbytku území platí mírné ohrožení. Výjimkou jsou horské oblasti severu Čech a Moravy, kde je míra ohrožení pouze nepatrná. 

Alergie na pyl je podle meteorologů závažným celosvětovým problémem. Při vysoké a mimořádné míře ohrožení se doporučuje omezit pobyt venku a fyzickou aktivitu. Osoby alergické na pyly trav by neměly kouřit, sekat trávu a měly by používat brýle proti slunci. 

Domů
Sdílet
Diskuse