Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Vincenc Novák
2. dubna 2024 10:24
Čas čtení 0:38

Při údajném izraelském útoku na severu Gazy zemřelo sedm humanitárních pracovníků. Mezi nimi i čtyři cizinci

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Při údajném izraelském útoku na severu Gazy zemřelo sedm humanitárních pracovníků. Mezi nimi i čtyři cizinci
Zdroj: FOTO TASR/AP

Letecký úder na severu Pásma Gazy si podle charitativní organizace World Central Kitchen (WCK) vyžádal sedm obětí z řad humanitárních pracovníků. Mezi mrtvými jsou údajně mimo jiné osoby z Velké Británie, Polska a Austrálie.

Podle WCK se jednalo o útok na humanitární konvoj, který nedlouho před zásahem vyložil ve městě Deir al-Balah více než 100 tun potravinové pomoci přivezené do Gazy námořní cestou. „Není to jen útok na WCK, je to útok na humanitární organizace, které se objevují v těch nejhorších situacích, kdy jsou potraviny používány jako válečná zbraň. To je neodpustitelné,“ uvedla generální ředitelka WCK Erin Gore. 

31. března 2024 17:24 Čas čtení 0:51 Putin podepsal důležitý dokument. Na jaře povolá do armády 150 tisíc mladých mužů Putin podepsal důležitý dokument. Na jaře povolá do armády 150 tisíc mladých mužů

Organizace ve svém prohlášení také uvedla, že mezi sedmi zabitými jsou lidé pocházející z Velké Británie, Polska, Austrálie a Palestiny, jedna z obětí měla dvojí občanství USA a Kanady. WCK v návaznosti na incident okamžitě ukončila svoji činnost v regionu.

Cestovní pasy zabitých humanitárních pracovníků.
Cestovní pasy zabitých humanitárních pracovníků. Zdroj: FOTO TASR/AP

Zabití humanitárních pracovníků potvrdil také reportér stanice BBC, který v místě viděl těla tří zabitých humanitárních pracovníků a jednoho palestinského řidiče. Na místě se údajně nacházely také jejich cestovní pasy. Mediální úřad vedený Hamásem z útoku obvinil Izrael, jehož obranné síly uvedly, že provádějí „důkladnou kontrolu“. Zprávy z Gazy nebylo možné bezprostředně po útoku nezávisle ověřit. 

Domů
Sdílet
Diskuse