Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
TASR
31. března 2024 17:24
Čas čtení 0:51

Putin podepsal důležitý dokument. Na jaře povolá do armády 150 tisíc mladých mužů

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Putin podepsal důležitý dokument. Na jaře povolá do armády 150 tisíc mladých mužů
Zdroj: TASR/AP

Roční služba v armádě je v Rusku povinná pro všechny muže.

Ruský prezident Vladimir Putin podepsal dekret o jarní branné povinnosti. Odvody budou trvat od 1. dubna do 15. července. Očekává se, že do povinné vojenské služby nastoupí 150 tisíc osob. Příslušný dokument byl zveřejněn na oficiálním webovém portálu státní správy.


Roční služba v armádě – nebo ekvivalentní výcvik během vysokoškolského studia od 18 let – je v Rusku povinná pro všechny muže.

Od 1. ledna – podle nových pravidel – podléhají branné povinnosti osoby ve věku od 18 do 30 let. Dříve byla horní věková hranice pro odvod 27 let. Muži, kteří dosáhli 27 let do 31. prosince loňského roku, již nebudou odváděni.

Branci a válka

Odvedenci nemohou být nasazeni do bojů mimo Rusko a byli také vyňati z takzvané částečné mobilizace, vyhlášené v roce 2022, která armádě získala jako posilu nejméně 300 tisíc mužů s předchozím vojenským výcvikem.


Generální štáb ruských ozbrojených sil před časem vydal ujištění, že branci nebudou nasazováni do bojů na Ukrajině, kde ruská armáda vede od 24. února 2022 válku v plném rozsahu. Ve skutečnosti byli krátce po rozpoutání války Ruskem do bojů na Ukrajině nasazeni někteří branci bez potřebného výcviku. Armáda následně prohlásila, že tito mladí muži byli na frontu vysláni údajně omylem.


Podle oficiálních údajů bylo loni na podzim do armády odvedeno 130 tisíc mužů. Loni na jaře jich Rusko plánovalo odvést 147 tisíc.

 Vladimir Putin
Zdroj: TASR/AP
Domů
Sdílet
Diskuse