Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Ondřej Mrázek
8. dubna 2024 9:29
Čas čtení 0:43

Ve věku 75 let zemřel po dlouhé nemoci poslanec SPD a kandidát na prezidenta Jaroslav Bašta

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Ve věku 75 let zemřel po dlouhé nemoci poslanec SPD a kandidát na prezidenta Jaroslav Bašta
Zdroj: PETR TOPIČ/MFDNES + LN/Profimedia

O smrti chartisty, ministra ve vládě Miloše Zemana, poslance SPD a neúspěšného prezidentského kandidáta informoval na Facebooku Radim Fiala.

Podle mluvčí SPD Barbory Šťastné odešel po dlouhé a těžké nemoci. „S hlubokým zármutkem jsme přijali zprávu o odchodu našeho člena, poslance Jaroslava Bašty, který nás po dlouhé a zákeřně těžké nemoci neočekávaně opustil ve věku 75 let. Česká republika ztrácí osobnost, kterou bude těžké nahradit. Pro hnutí SPD je to obrovská ztráta,“ řekla Novinkám v pondělí mluvčí SPD Šťastná.

Bašta kandidoval na prezidenta v roce 2023. Několik měsíců poté, co skončil na pátém místě, onemocněl a v nemocnici strávil skoro rok. Během té doby v Poslanecké sněmovně chyběl a pobíral pouze plat.

V 70. letech byl Bašta vězněn za své aktivity v Hnutí revoluční mládeže, následně podepsal Chartu 77. Po revoluci mezi lety 2000–2005 byl velvyslancem v Rusku, od roku 2007 do roku 2010 pak velvyslancem na Ukrajině. Figuroval také jako poslanec ČSSD a ministr bez portfeje ve vládě Miloše Zemana. Ve volbách v roce 2021 byl lídrem SPD v Pardubickém kraji.

Domů
Sdílet
Diskuse