Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Karolína Fejtová
10. dubna 2024 6:48
Čas čtení 0:58

Nový, komfortnější vlak Českých drah vyjede v dubnu. V čem je zvláštní?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Nový, komfortnější vlak Českých drah vyjede v dubnu. V čem je zvláštní?
Zdroj: České dráhy/propagační materiál

Dálkový vlak ComfortJet v úterý představili České dráhy a výrobci Škoda Group Siemens Mobility na pražském hlavním nádraží.

Do konce dubna bude jezdit na trase mezi Prahou, Ostravou a Bohumínem. Poté se jeho trasa rozšíří až k Františkovým Lázním. Do konce roku bude mít Česko k dispozici osm těchto souprav. Během léta je České dráhy plánují nasadit na cesty do Berlína a Hamburku a v příštích letech i do Vídně, Bratislavy a Budapešti. 

9. dubna 2024 16:00 Čas čtení 0:52 Z Ostravy a Brna do Thajska. Čedok přidal nové letecké spoje Z Ostravy a Brna do Thajska. Čedok přidal nové letecké spoje

„Díky dodávkám těchto nových moderních vlaků budeme navíc moci nahradit staré vozy i na dalších linkách, kde ještě obnova neproběhla,“ napsaly České dráhy na platformu X.

Prozatím bude vlak fungovat bez řídicího a restauračního vozu. „Bez možnosti občerstvení ale cestující nebudou. Restaurační vůz bude k soupravám připojen a půjde o vůz klasické stavby ze stávajícího parku Českých drah,“ cituje web Dopraváček Michala Krapince, předsedu představenstva a generálního ředitele Českých drah.

Krapinec dodal, že České dráhy budou pokračovat v postupném vyřazování starších vozů a jejich náhradou modernějšími typy s klimatizací, Wi-Fi a dalším vybavením, které budou uvolněny z linek nově provozovaných jednotkami ComfortJet.

9. dubna 2024 12:00 Čas čtení 0:23 Do Česka se vrátí zima. Podle meteorologů může i sněžit Do Česka se vrátí zima. Podle meteorologů může i sněžit

Celková hodnota smlouvy pro výrobu a nákup ComfortJetů je přes dvanáct miliard korun. Soupravy, kterých České dráhy koupily dvacet, se budou skládat z devíti vozů. Dodány by měly být do roku 2026. Maximální rychlost vlaku je 230 kilometrů v hodině.

Domů
Sdílet
Diskuse